RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skavlan hamrer løs på «syke-Norge»

Sist oppdatert:
Tar et kraftig oppgjør med dagens ordning - og får støtte av Høyre.

Norges mest kjente lege, Jørgen Skavlan, ber Norge stikke fingeren i jorda og erkjenne at Ola Nordmann alt for lett blir syk og ufør.

- Er det ingen som har mot nok til å si at det er noe fundamentalt galt med både individets og samfunnets holdninger til terskelen for sykmelding, spør Skavlan i en kronikk i Aftenposten torsdag.

Tirsdag skrev Nettavisen 123 milliarder kroner av statsbudsjettet for 2010 går med til å dekke trygden til syke, uføre og folk på attføring/rehabilitering.

Les: Sluker all skatt fra 1,5 millioner nordmenn

- Den utviklingen er ikke god for noen, verken for individet eller samfunnet. Vi må finne ut hva det er som gjør at så mange støtes ut, sa statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar.

Les: Jens: - Må gjøre noe raskt

I et debattinnlegg i Aftenposten peker legen på de titusener av nordmenn som nå er i ferd med å «underminere velferdsøkonomien vår».

Skavlan mener at dette er mer eller mindre friske middelaldrende mennesker som har jobbet i årevis og nå ønsker at livet skal være mer enn jobb.

«Det er oss som i 40–50 år har stappet i oss fra verdens mest generøse buffet, og nå ser frem til en alderdom på spa (...) Jeg snakker også om de titusener som for 25 år siden hadde vondt i ryggen, fikk trygd og som i 25 år aldri er blitt spurt om ryggen fortsatt er like vond.»

Roser Hanssen
Ifølge Skavlan er Bjarne Håkon Hanssen den eneste maktpersonen som har turt å snakke om behovet for en reform - og han melder seg nå ut av politikken.

«Det er en kjensgjerning at 7 prosent av oss er sykemeldt til enhver tid. Er det ingen som har mot nok til å si at det er noe fundamentalt galt med både individets og samfunnets holdninger til terskelen for sykmelding? (...) Skal vi sitte stille mens forutsigbarheten og tryggheten vår forvitrer av redsel for å ta upopulære standpunkter.»

Skavlan mener at oppbyggingen av helse-Norge ikke nødvendigvis vil gjøre oss friskere. Bare flinkere til å kjenne etter om vi er litt syke. Legen mener at sykdom har blitt kommersielt, og at syke premieres. Legen sier at hans pasienter ikke er noe unntak. De får også stempelet som gir dem «trygdepremie».

- Vi må faktisk få opp pulsen på denne debatten, mener legen.

- Skarpt og godt innlegg
Nyvalgt leder av Stortingets helsekomité, Bent Høie (H), sier til Nettavisen hilser debatten velkommen.

- Dette er et skarpt og godt innlegg, og nå forventer jeg en god debatt, sier Høie til Nettavisen.

Han er oppgitt over at så stor andel av statsbudsjettet går med til å disse trygde- og velferdsordningene.

- Det går på bekostning av mange andre viktige saker, sier Høie, som nå får sjansen til å påvirke utviklingen av Helse-Norge.

- Se på enkeltindividet
- Jeg tror mye av årsaken til uføre er at vi har bygget opp et regelstyrt system, der alt som har med økonomiske goder og trygghet i en vanskelig situasjon, er basert på at du må dokumentere sykdom. Dette må vi gjøre noe med, sier Høie.

- Men det er en lang kamp fordi alle endringer i et velferdssystem skaper uttrygghet. Og - de som kommer i en vanskelig situasjon, må vite at deres økonomi er sikret, legger han til.

Høie mener vi må få en dreining mot enkeltindividet:

- Det beste ville være et system hvor vi se på hvilke muligheter det enkelte individet har i sin situasjon, mener Høyre-politikeren.

- Legene sykeliggjør
På en arbeidslivskonferanse i Stavanger i fjor, uttrykte Skavlan sin vrede over den norske sutringen:

- Danskene lever kortere enn oss. Men de går syngende og tilfredse til sin grav, og deres nasjonale ikon er maleriet, «Hipp, hipp, hurra» som skildrer en lystig sommerfest. Vårt nasjonale ikon er Edvard Munchs maleri «Skrik» der en mann roper ut sin fortvilelse over tilværelsen, sa Skavlan.

Årsaken til dette mener Skavlan kan oppsummeres i tre faktorer:

  1. I mediesamfunnet er 80 prosent av det som skrives om helse, negativt vinklet.
  2. Samfunnet krever at man skal være frisk og rynkefri.
  3. Legene sykeliggjør mennesker unødig ved å fôre pasientene med resepter og sykmeldinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere