RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skei Grande: - En regjering uten Frp hadde vært mer populær

SOMMER- OG REGJERINGSKLAR: Venstre-leder Trine Skei Grande møtte tirsdag pressen for å oppsummere det siste året.
SOMMER- OG REGJERINGSKLAR: Venstre-leder Trine Skei Grande møtte tirsdag pressen for å oppsummere det siste året. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Har fått et Frp som jeg ikke helt vet hva er, sier Venstre-lederen.

OSLO (Nettavisen): Tirsdag inviterte Venstre-ledelsen til pressekonferanse for å oppsummere det siste året.

Der la hun ikke skjul på at målet fortsatt er å få regjeringsmakt.

- Venstre skal i regjering, men slik som dynamikken er i Stortinget nå, så klarer vi å få til mest med en samarbeidsavtale med de som sitter i regjering, sier Skei Grande til Nettavisen etter pressekonferansen.

Gunnar Stavrum: Venstre skal være rimelig fornøyde

- Vi og KrF må holde sammen
Skei Grande var ikke sen med å si at hun ønsker seg inn i regjering, dersom Frp går ut, da Frp-nestleder Per Sandberg nylig truet med kabinettspørsmål i flyktningesaken.

- Så du angrer ikke på utspillet?

- Nei, vi klar for det. Jeg mener at Venstre skal i regjering, men vi må hele tiden vurdere hvordan vi skal få mest mulig gjennomslag, sier Skei Grande.

På pressekonferansen la hun til følgende på spørsmål om KrF også bør bli med inn i regjering:

- Nei, vi og KrF må holde sammen, sa Venstre-lederen.

Les også: Stortinget stenger i 102 dager
Les også: Stortingspolitiker søker sommerjobb

- En mer populær regjering
Skei Grande mener en regjering uten Frp rett og slett ville vært bedre.

- Jeg tror det hadde vært en mer populær regjering, fordi når du samarbeider mot sentrum så treffer du mye oftere det som folk flest synes, enn når du samarbeider mot ytterpartier, sier hun.

For selv om Venstre skrøt av de mange sakene de har fått gjennomslag for, er det ikke tvil om at samarbeidet med Frp har tæret på.

- Venstre og Frp er kulturmessig veldig forskjellige partier, der det er viktig for dem å vise hva de taper, og viktig for oss å vise hva vi vinner. Det sier litt om hvor ulike vi er, sier Skei Grande. 

En av de vanskeligste sakene har vært flyktningene fra Syria, der Frp til slutt brøt forhandlingene på Stortinget og foreslo en folkeavstemning.

- For meg er det noe med at i en folkeavstemning legger du store spørsmål knyttet til grunnloven ut, ikke menneskerettigheter. Det å være flyktning er en menneskerett, og du sitter ikke å stemmer over det, sier Skei Grande bestemt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPSUMMERTE: Skei Grande oppsummerte det siste året på pressekonferansen i Oslo tirsdag.


- Har fått et nytt Frp på siden

På pressekonferansen tok hun et oppgjør med det hun mener er en  dobbeltkommunikasjon fra Frp.

- Problemet mitt er at jeg har fått et Frp som er greit å forholde seg til i regjering, og så har jeg fått et nytt Frp på siden som jeg ikke helt vet hver er. Det å ha en arbeidsminister som forhandler fram et trygdeoppgjør som hans eget parti stemmer imot i Stortinget, og at det er helt greit, er i det minste en ny parlamentarisk tradisjon, sa Skei Grand, og la til:

- Dette er en underlig arbeidsmåte som jeg synes Frp bør ordne opp i selv. Hvilket parti er det vi skal forholde oss til, det som sitter i regjering eller på Stortinget? undret hun.

- Tror du at du selv blir statsråd?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg håper at Venstre kommer inn i regjering snart, men meg er jeg ikke så veldig opptatt av. Jeg og Knut Arild har et brev signert statsministeren der det står at dersom du ønsker å bli statsråd, kan du bare ringe, sier Skei Grande, og legger til:

- Så om det hadde vært det viktigste, så hadde vi nok vært i regjering. For meg handler det ikke om å kjøre svarte biler, men hvilken poltikk vi fører, sier hun.

- Erna trenger veiledning
Skei Grande mener uansett at statsminister Erna Solberg (H) trenger Venstre, om hun skal få til et grønt skifte.

- Jeg tror nok Erna Solberg vil trenge mye veiledning framover, sa Skei Grande på pressekonferansen, til humring fra pressen.

- Hvorfor trenger Erna Solberg veiledning?

- Vi har fått til et stort skifte i miljø- og klimapolitikken med denne regjeringen, både 40 prosent kutt i utslippene, men også det å se på hvordan vi kan endre det norske arbeidslivet for å skape flere grønne arbeidsplasser. Men jeg må nok innrømme at ikke veldig mange av de forslagene har kommet fra regjeringen, de har nok kommet fra oss i opposisjon. Så jeg tror nok de trenger Venstre for å klare å gjøre det grønne skiftet, sier hun.

- Hun trenger litt vennlig rettledning, legger Skei Grande til, og ler.

På pressekonferansen la Venstre også fram 15 forslag for å skape 50.000 nye grønne arbeidsplasser. Les mer om det her (ekstern lenke).

- Jeg tipper ikke valgresultat
Flere seire til tross, Venstre har ikke fått stor uttelling for dette på meningsmålingene. Skei Grande er likevel optimist foran høstens valg.

- Hvilket nivå vil Venstre havne på i valget?

- Jeg tipper ikke noe valgresultat, men sist klarte vi 6,3 prosent. Det er det beste vi har klart på 45 år, så vi må klare å matche det, det er i alle fall mitt mål, sier Skei Grande til Nettavisen.

Men før det skal hun ha litt sommerferie.

- Jeg tror jeg aldri noen gang i mitt liv har hatt tre uker ferie. I år skal jeg faktisk ha ganske mye fri i juli, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere