RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skei Grande: - EOS-utvalget må styrkes

Oslo (NTB): Venstre-leder Trine Skei Grande vil avvente EOS-utvalgets undersøkelse av E-tjenesten, men sier allerede nå at EOS-utvalgets mandat og ressurser må styrkes.

Torsdag ble det kjent at EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, har vært på inspeksjon hos Forsvarets etterretningstjeneste. Bakgrunnen var tips om mulig ulovlig registrering av opplysninger om norske borgere som var eller kunne bli kilder for E-tjenesten.

Skei Grande understreker at hun ikke vil foregripe resultatet av denne undersøkelsen, men understreker samtidig at ulovlig overvåking ikke er akseptabelt.

- Det skal ikke finne sted. Det er helt grunnleggende i et liberalt demokrati at de hemmelige tjenestene følger de lovpålagte reglene, sier hun.

Venstre-lederen trekker også fram EOS-utvalgets viktige rolle når det gjelder å «sikre god demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene».

Hun mener at en ny overvåkingsskandale ikke kan utelukkes, og viser blant annet til nylige avsløringer det siste halvåret om at Politiets sikkerhetstjeneste ulovlig lagret opplysninger om 120 personer og at E-tjenesten kartla norske journalister. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere