HELL (Nettavisen): Fredag ettermiddag åpnet Venstres landsmøte på Hell i Stjørdal. Som et mørkt bakteppe ligger meningsmålinger på 1-tallet.

- De siste årene har vi som er det sosialliberale partiet i Norge, og liberale partier over hele verden, stått i mange tunge kamper. Noen ganger oppleves det som om motbakken ingen ende vil ta. Å slåss for noe du vet er riktig, men som utløser sterke motkrefter som ikke vil deg noe godt, det krever mye av mennesker.

Slik innledet Venstre-leder Trine Skei Grande sin landsmøtetale.

- For når du gjør noe som er viktig, da kommer motkreftene. Derfor trengs det Venstre-folk i alle kommunestyrer. Som kan ta kampene, for barnevernsbarn og mot gammeldagse maktstrukturer, mot tiggeforbud, for å bevare viktige naturverdier, og verdighet for rusavhengige, fortsatte hun.

VIDEO: Se hele talen til Skei Grande her:

Skei Grande gjorde det også klinkende klart at:

- I januar ble jeg likestillingsminister. Og jeg må bare si med en gang: Det handlet ikke et øyeblikk om at noen skulle «slippe» å gå i Pride-paraden. Det handlet om at Venstre gikk inn i forhandlingene med et sterkt ønske om å ta ansvar for og ledelse på et usedvanlig viktig felt. Og det fikk vi til!

Som kjent, har barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fått mye kritikk fordi at han ikke vil gå i Pride.

- Vi må fremsnakke hverandre

Venstre-lederen berørte også uroen som har hersker i partiet i kjølvannet av stadig dårligere meningsmålinger:

- Vi har en stor utfordring foran oss. En utfordring som akkurat nå kanskje oppleves som litt i overkant stor, men som på ingen måte er umulig. Som vi må løse som et lag. Som jeg lover å hjelpe dere med å løse lokalt, og som dere må hjelpe meg med å løse nasjonalt, sa hun og fortsatte:

- Vi må fremsnakke hverandre. Vi må hjelpe hverandre til å formidle alt det vi får til. Og vi må hjelpe hverandre med å vise at Venstre betyr en forskjell.

Hun tok også selvkritikk:

– Vi har ikke vært flinke nok til å følge opp de sakene som dere som jobber lokalt plukker opp. Der må vi skjerpe oss. Der må jeg skjerpe meg, sa hun.

Venstre-lederen ville imidlertid ikke ta ordet krise i sin munn.

- Til helsike med dem som kjempet mot dere

Skei Grande takket også i landsmøtetalen alle som har løftet fanen mot seksuell trakassering.

- En revolusjon som ikke må ta slutt etter halvannet år. Derfor kommer Venstre i regjering snart til å legge fram et nytt lovforslag, som gjør at seksuell trakassering i arbeidslivet kan bringes inn for Likestillingsnemnda. I dag må alle slike saker gå for retten. Det fører til at det er nesten ingen saker. Nå vil vi senke terskelen for å ta det opp, sa Grande.

Hun takket alle de som har stått fram med sine metoo-historier.

– Til alle dere som sto fram, vil jeg si: takk for motet deres. Takk for at dere sto fram. Og til helsike med dem som kjempet mot dere, sa Grande til jubel og lang applaus fra salen.

- Som å tro på Ole Brum

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum fikk så gjennomgå av Skei Grande. Et parti som i motsetning til Venstre gjør det bra på meningsmålingene, og har sett målinger på over 15 prosent i det siste.

- Er det en ting som er sikkert, så er det at det verken blir vekst, kutt i utslipp eller noe nytt grønt næringsliv av å meldes Norge ut av EØS-avtalen slik Senterpartiet og store deler av den øvrige venstresiden nå tar til orde for, sa Skei Grande.

Hun viste til at næringslivet langs kysten er avhengig av et internasjonalt marked for å få solgt sine produkter.

- Det å tro at lille Norge skal kunne få en bedre handelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale er litt som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen, Ole Brum og ånden i lampa på en og samme gang. Men det er altså Senterpartiets løsning for å bygge landet: Sette bilen på tomgang og stenge grensene, sa Skei Grande, og la til:

- Jeg har sett hundrevis av gründere i

øynene, Trygve, og forskjellen på oss to er at jeg tror på dem når de sier at uten EØS, ja så dør bedriften deres.

- Må ta større plass

Hun mente det var flere ting Venstre nå må gjøre for å styrke seg på meningsmålingene.

- Som dere alle vet, så er Venstre i en alvorlig situasjon på målingene om dagen. Det er tre ting jeg mener vi må gjøre for å komme ut av den situasjonen, og løfte oss betydelig frem mot valget: Vi må spille på lag med våre fantastiske lokale kandidater, bidra til at dere får løftet sakene dere går til valg på, sa hun, og la til:

- Vi må ta større plass i regjeringen. Venstre er tuftet på samarbeid, og vi tror på kompromissets kraft langt inn i sjela. Men det kan bli for mye av det gode.

Skei Grande understreket optimistisk til slutt i talen:

- Jeg vil gjerne fortelle dere en ting. Som ingen vet utenfor denne salen vet: Jeg er helt sikker på at vi kommer til å vinne valget til høsten.

Trine Skei Grande fikk stående applaus og trampeklapp i flere minutter etter denne talen.

- Må slutte å krangle

Kort tid før landsmøtet kom Unge Venstre-leder Sondre Hansmark med knallhard kritikk av eget parti, og ba om at de interne kranglene stanses.

- Vi må snakke om saker som angår folk, som angår velgerne og er viktig for dem. For nå er Venstre et parti som i alt for stor grad snakker om ting som folk ikke er så veldig interessert i, sa Hansmark til Nettavisen.

Han mener partiet må bli flinkere til å dyrke sine seire.

- Hvis vi klarer å snakke om de sakene, og klarer å slutte å krangle så mye internt, så tror jeg vi vil klare å løfte oss på meningsmålingene, sa han.

Nede på 1-tallet

På de dårligste meningsmålingene den siste tiden, har Venstre sett 1-tallet, noe som legger en demper på stemningen på landsmøtet.

Rett før landsmøtet fikk partiet imidlertid en liten seier, da det ble kjent at Statens pensjonsfond utland ikke lenger skal investere i selskaper som driver bare med leting og produksjon av olje og gass, ifølge Finansdepartementet.

Nettavisen er til stede på landsmøtet, og følger det som skjer der gjennom helgen.