Se videointervju med Trine Skei Grande (V):

ARENDALSUKA (Nettavisen): Tidligere partileder i Venstre, Trine Skei Grande (51), rusler rundt i Pollen midt i Arendal få timer før mandagens partilederdebatt under Arendalsuka.

I år er det nemlig ikke hun som skal drilles og pepres før debatten, hvor partilederne følges med argusøyne og blir målt opp og ned.

- Det er kjempedeilig, mye morsommere og mye mindre stressende, sier hun til Nettavisen i video-intervjuet øverst i saken.

Skei Grande gikk av som partileder på Venstres landsmøte i september i fjor, og overlot da lederjobben til Guri Melby.

Les også: Kraftig fall for Senterpartiet på ny TV 2-måling

- Ja, det skal jeg garantere

I en fersk TV 2-måling søndag, får Venstre 3,4 prosent, og tidligere i år har de sett 2-tallet rett som det er - så den magiske sperregrensen på 4,0 er langt fra sikret.

- Venstre sliter virkelig om dagen. Hvorfor har ikke partiet klart å løfte seg?

- Nå går det oppover på alle målingene, så nå tror jeg bare flere må bli kjent med Guri og Venstres kjernebudskap om klima og skole, svarer hun optimistisk.

- Vi mobiliserer alltid mot slutten, så det skal vi nok klare i år også.

- Tror du at dere vil klare å komme over sperregrensen?

- Ja, det skal jeg garantere deg, sier hun selvsikkert.

Partier som får en lavere oppslutning enn sperregrensen i et stortingsvalg, vil ikke få noen av de 19 utjevningsmandatene på Stortinget - og er avgjørende for de minste partiene.

Les også: Krisetall for Erna Solberg: 184.000 velgere har vendt regjeringen ryggen

Vil ikke ta Guris plass

- Du har alltid sagt at du er god på valgkamp. Tenker du innimellom at «det er jeg som burde vært leder»?

- Nei, nå er det en veldig bra gjeng som holder på. Jeg har veldig stor tro på Guri og skal være med på å heie henne frem.

- Nå som klima og miljø er satt så høyt på dagsordenen, og Venstre sitter med statsråden på den posten. Hvorfor får dere ikke bedre uttelling?

- Jeg tror mange stemmer mer på protest, enn å se at vi trenger en miljøpolitikk som henger sammen med næringspolitikken; som skaper arbeidsplasser.

Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være

Skei Grande er klinkende klar:

- Ikke stem på protest. Stem på et parti - Venstre - som kan vise til resultat: Vi har kuttet utslippene de fem siste årene, og Norge ligger i front når det gjelder europeiske målsettinger.

- MDG eller Venstre?

- Det ser ut til at MDG fenger langt flere klima- og miljøengasjerte folk enn Venstre. Hva vil du si til dem som er i tvil om de skal stemme Venstre eller MDG?

- Stem på et parti som virker, et som kan sitte i rommet og forhandle og sørger for at vi får de grønne løsningene. Det nytter ikke å protestere, vi har for kort tid, vi må inn i rommene og kjempe hver eneste dag.

Skei Grande har i motsetning til veldig mange, ikke gitt opp håpet:

- Jeg tror fortsatt det er en mulighet for at Erna fortsetter som statsminister, men jeg driver først og fremst valgkamp for Venstre, sier hun.

Partilederdebatten starter klokken 21.20 mandag kveld, og du kan se den her på Nettavisen.