Gå til sidens hovedinnhold

Skei Grande tordner mot Siv Jensen: - Jeg ble sjokkert

- Vi skal ikke fjerne hjertet vårt, sier Venstre-lederen om Jensens krav om kutt i kvoteflyktninger.

Onsdag gikk Frp-leder Siv Jensen hardt ut og truet med å ikke støtte neste års statsbudsjett dersom regjeringen ikke tar imot færre kvoteflyktninger i 2021.

- Regjeringens ønsker om å ta imot 3000 kvoteflyktninger også i 2021, det kommer vi til å bidra til at ikke blir tilfelle hvis man skal gjøre opp budsjett med Fremskrittspartiet. Vi vil ha færrest mulig, slo Jensen fast overfor Nettavisen.

Kravet gjentok hun i flere medier, og torsdag morgen møtte hun Venstre-leder Trine Skei Grande til debatt på Politisk kvarter på NRK.

Se video fra debatten øverst i saken.

- Hva slags analyse er det?

Skei Grande kunne fortelle at hun var sjokkert over sin tidligere regjeringspartner.

- Jeg var litt sjokkert da jeg hørte dette. Her sitter vi i en pandemi, det er en kjempestor utfordring for det norske helsevesenet (...) Hvis du da er partileder og analysen din er hva som er det viktigste vi er villige til å kaste en regjering på for å få lov til å gjennomføre, så er det kutt i kvoteflyktninger, sa hun oppgitt, og la til:

- Hvilken samfunnsanalyse er egentlig det når vi står i de utfordringene vi står i? Vi vil redde jobber, vi vil redde liv og så er det kvoteflyktninger som angripes igjen.

Les også: Ny krangel om innvandring: Nå truer Siv Jensen regjeringen

Venstre-lederen påpekte også at det nå knapt kommer asylsøkere til Norge.

- Vel og merke er kvoteflyktningtallet tre ganger høyere nå enn det var under de rødgrønne. Det satte Siv Jensen med stor entusiasme navnet sitt på for kun kort tid tilbake, sa Skei Grande, og viste til enigheten i Grandvolden-plattformen som Fremskrittspartiet var en del av, om å ta imot 3000 kvoteflyktninger årlig.

Les også: MDG-byråd i Oslo vil ha bybane i Bergen fremfor ny E18 i Oslo: - Har misforstått

Jensen: - Ingen vil bli overrasket

Jensen underet seg over at Skei Grande ikke ser at man må spare penger framover.

- Nå har ikke jeg sagt at det eneste avgjørende for statsbudsjettet for 2021 er kvoteflyktninger, men dette er et av våre krav når vi skal sette oss ned og forhandle med regjeringen. Jeg tror ingen vil være overrasket over at vi mener at det vil være lurt å kunne spare milliarder av kroner på dette området, når vi også skal trygge folks velferd framover, sa hun i debatten.

Frp-lederen mener Skei Grande ikke tar hensyn til at kvoteflyktningene koster norske skattebetalere milliarder av kroner årlig, og enorme summer på lang sikt.

- Det er mye vi må gå gjennom for å sørge for at det går i balanse, men at vi skal fjerne hjertet vårt i det arbeidet, det mener ikke jeg. Det er ikke de aller svakeste som skal tas når vi skal se på dette, slo Skei Grande tilbake.

Jensen på sin side avviste at de vil ramme de svakeste, men mente den beste måten å hjelpe folk på, er å sette inn tiltak i nærområdene til flyktningene.

Les også: Fortsatt få nye flyktninger i Norge

- Det er ikke en trussel

Frp-lederen var imidlertid ikke like bestemt som onsdag, og avviste nå at flyktningkravet er et ultimattum til regjeringen.

- Dette er ikke en trussel, det er en kravliste fra Fremskrittspartiet, sa Jensen.

- Det er ikke sånn man forhandler. Fremskrittspartiet vil jo gå inn i forhandlinger med en liste med krav som vi ønsker å ha igjennom. Og så er det forhandlingene som avgjør om vi blir enige eller ikke blir enige, forklarte hun, og la til:

- Jeg har ikke brukt ordet ultimatum. Jeg har stilt krav.

Støtte fra Høyre

Onsdag fikk Jensen også støtte fra uventet hold. Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund vil nemlig at regjeringen skal kutte i antall kvoteflyktninger.

- Vi har lenge visst, også lenge før korona, at vi er nødt til å gjøre endringer i måten vi driver staten vår på. Så har koronaen vist nødvendigheten av det i n-te potens fordi vi har så store kostnader knyttet til dette. Det betyr at dersom vi ønsker å bevare velferdsstaten for fremtidens generasjoner, så må vi ha en kritisk gjennomgang av utgiftssiden, begrunnet Heggelund sitt ønske på Politisk kvarter på NRK onsdag.

Jensen tviler derimot på at Høyre vil endre holdning i saken.

- Klart når de sitter i en mindretallsregjering med KrF og Venstre, som åpenbart har et veldig liberalt forhold til dette og har ingen begrensninger i å ta imot kvoteflyktninger, er vi redd det vil påvirke Høyre og at politikken bli myket opp, sa hun til Nettavisen onsdag.

Kommentarer til denne saken