RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeies nye milliardeventyr

Sist oppdatert:
- Herregud, hvorfor har ingen gjort dette før, sier Bjarne Skeie.
Av: Niels Ruben Ravnaas

En av Norges rikeste menn er på pengejakt i det som fort kan bli et nytt Sinvest. Gründeren Bjarne Skeie satte i dag i gang en emisjon på 570 millioner kroner. Pareto og DnB Nor er hyret inn for å fikse emisjonen som uansett overtegning vil vare til kommende tirsdagskveld. I emisjonen blir det utstedt 31,1 millioner aksjer til 18,30 kroner stykket.

- Vi har noen store med, sier tidligere Hydralift-sjef og midlertidig styremedlem i ProdJack, Birger Skeie til NA24. Uten å utdype det ytterligere.

Det nye Skeie-selskapet ProdJack har bestilt to jackup-rigger med opsjon på ytterligere en fra det anerkjente Singapore-verftet Keppel FELS.

LES MER: Her er Skeies storgevinst

Det er den andre av disse jackupene som Skeie nå henter inn penger til. Disse riggene er imidlertid veldig spesielle ettersom de ved siden av å drille brønner også selv produserer olje. De nye jackupene operer ned til 130 meters dyp.

Særdeles konkurransedyktige

Maersk er det eneste selskapet som har lignende rigger, men disse skal ha en prislapp som er 100-150 millioner dollar dyrere. ProdJack har også enerett hos Keppel på disse nye riggene frem til 2010. Det ventes også at de daglige driftskostnadene av riggene vil være 25-30 prosent lavere enn hva som er tilfelle for dagens semier. Foruten dette er de nye jackupene mindre væravhengige enn semiene, noe som kan gi dem et konkurransefortrinn på ti prosent bare her.

- Herregud, hvorfor har ingen gjort dette før, sa Bjarne Skeie i etterpåklokskapens lys, når han holdt presentasjonen.

Tunga rett i munnen

Det settes en markedsverdi på Prodjack på 1,26 milliarder kroner. Etter emisjonen skal Skeie og Keppel, som selv har gått inn i prosjektet med ti prosent, ha 55 prosent, mens de nytegnede vil få 45 prosent. Det nye selskapet skal også endre navn av det som kanskje er naturlige årsaker.

- Vi blander av og til navnet med Petrojack selv, sier styreleder Bjarne Skeie, som også er firmening med Birger Skeie.

Mulig milliardeventyr

Det ventes at dagratene på de nye riggene vil ligge mellom 375.000-450.000 dollar. Men den svakeste av disse dagratene ventes det at riggene, som blir levert i 2010, vil gi selskapet et overskudd på 75 millioner dollar fra 2011. ProdJack følger trenden og er registrert på Kypros av skattemessige årsaker.

- Der er det kun ti prosent skatt, sier Birger Skeie.

Med dagens solide oljepris er det mye som tyder på at Skeie nå kan ha startet et nytt Sinvest. Sinvest slet en stund før olje og rigg ble hott, men så gikk selskapet rett til himmels. Etter at selskapets aksjekurs hadde steget til himmels solgte familieeide Skeie Group aksjene til indiske Aban. På dette salget tjente Bjarne Skeie rundt 2,5 milliarder kroner.

Bjarne Skeie og Keppel FELS har til sammen investert 60 millioner dollar i ProdJack. Før emisjonen blir selskapet priset til 110 millioner dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere