RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skepsis til å sprøyte økologisk mat med kobber

Oslo (NTB): Nytt regelverk kan gjøre det lov for norske bønder å sprøyte økologiske avlinger med kobber. Økonæringen frykter at forbrukerne kan miste tillit til matproduktene.

Landbruks- og matdepartementet har nylig hatt et forslag om ny økologiforskrift på høring. Forslaget innebærer en rekke endringer som er i tråd med EUs regelverk, som Norge igjen er forpliktet til å følge gjennom EØS-avtalen. Sprøyting med kobber for å bekjempe sopp på frukt og bær er del av EU-regelverket.

Mattilsynet behandler saken i Norge.

- Det er likevel muligheter for å fastsette bestemmelser nasjonalt. Kobber er et av de punktene som vi har bedt om konkrete tilbakemeldinger på, slik at det kan vurderes om det er hensiktsmessig å videreføre det forbudet vi har i dag eller ikke, sier seniorrådgiver Torstein Skjolden i Mattilsynet til Nationen.

I løpet av høsten skal Mattilsynet legge fram en anbefaling for Landbruks- og matdepartementet.

Fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, Oikos, er skeptisk til bruk av kobber.

- Å si ja til kobber vil være et uheldig signal å sende. Vi vil få et kommunikasjonsproblem overfor forbrukerne, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos.

Han mener det vil være mulig å fortsette med kobberforbud i Norge.

- Det har vært signaler i EU om at man over tid ønsker å fase ut bruken av kobber. Oikos fraråder at norske myndigheter og Mattilsynet sier ja til kobbersprøyting, selv om det blir et produksjonsmessig handikap for norske produsenter å ikke kunne bruke det, sier Andestad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere