RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skepsis til delvis fjerning av formuesskatten

Sist oppdatert:
Bergen (NTB-Kjell Sletta): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Erna Solberg (H) er uenige om formuesskatten. Men de er enige om at forslaget om å fjerne formuesskatten på «arbeidende kapital» er en dårlig løsning.

Under NRKs økonomidebatt på Norges Handelshøyskole (NHH) torsdag var tre gründere hentet inn for å vise politikerne hvilke problemer denne skatten skaper.

Høyre har gått klart ut i valgkampen og lovet at 12 av 15 millioner kroner i formuesskatt skal bli fjernet. Samtidig vil sier partiet at de rikeste fortsatt skal betale formuesskatten.

SV-leder Audun Lysbakken angrep Høyres standpunkt og slo fast at hans parti ikke ville gå inn for en slik omfordeling mellom rike og fattige.

Etter debatten var han ikke avvisende til å gjøre endringer i formuesskatten.

- Vi har justert formuesskatten hele tiden og halvert antallet som betaler den. Vi er ikke mot forbedringer, men vi er mot å fjerne den, sier statsministeren

KrF-leder Knut Arild Hareide kastet fram kompromisset med skattefritak for arbeidende kapital. Det vil i utgangspunkt si maskiner og utstyr som brukes i produksjon. Han får støtte fra Rec-gründer Alf Bjørseth.

- De første årene når du strever med å få bedriften opp og gå at formuesskatten reduserer mulighetene. Jeg har ingen stor forståelse for nullskattytere, men jeg tror det er andre hull i skattelovgivningen som kan tettes først. Jeg synes debatten om formuesskatten i valgkampen har vært populistisk.

- Vi mener det betyr mer byråkrati og ikke spesielt klare grenser. Vi mener vår modell er bedre, sier Erna Solberg.

- Arbeidende kapital er en dårlig modell. Det har vært prøvd før og skaper problemer med avgrensning. Hva med bankinnskudd, er det arbeidende eller ikke arbeidende kapital, spør Stoltenberg.

Ifølge VGs kommentatorer kom Stoltenberg og Lysbakken best ut av debatten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere