RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeptisk til fastrente

Sist oppdatert:
Ledere av små og mellomstore bedrifte er lunkne til fastrente
Til tross for at syv av ti bedriftsledere forventer renteøkning de neste 12 månedene, ville kun 31 prosent valgt fastrente dersom bedriften skulle ta opp lån i dag. 54 prosent ville valgt flytende rente, mens 15 prosent er usikre, viser en ny undersøkelse DnB NOR har gjort blant 1 900 små og mellomstore bedrifter.

Selv med dagens lave fastrentetilbud og forventninger om økt rente neste år ville majoriteten av bedriftene foretrukket flytende rente dersom de skulle tatt opp et nytt lån i dag.

- Til tross for at næringslivet forventer renteøkning i løpet av det neste året, viser undersøkelsen at bedriftsledere kalkulerer med at flytende rente er mer lønnsomt enn fastrente i det lange løp. Likevel ser vi at innenfor bransjer og regioner der næringslivet har slitt de siste årene, er det en høy andel av bedrifter som foretrekker den forutsigbarheten fastrenten representerer, sier Leif Teksum, konserndirektør for Bedriftsmarkedet i DnB NOR.

I undersøkelsen svarer 71 prosent av bedriftslederne at de forventer at renten vil øke i løpet av de neste 12 månedene, mens 25 prosent ikke tror det og fire prosent er usikre.

- DnB NOR Markets tror Norges Bank holder renten uendret i desember, men ser muligheten for en ny rentenedsettelse i januar. Det er likevel grunn til å anta at renten om et år er høyere enn i dag, selv om en renteøkning ikke ventes før i andre halvår 2004, sier sjeføkonom i DnB NOR Markets, Øystein Dørum.

Jo større bedriften er, desto mer tilbøyelig er man til å velge flytende rente. Kun 26 prosent av de større bedriftene ville valgt fastrente, mens 35 prosent av de aller minste bedriftene ville valgt det. Det er 13 prosent mer sannsynlig at en kvinnelig bedriftsleder foretrekker fastrente sammenlignet med hennes mannlige kolleger.

Undersøkelsen er gjennomført for DnB NOR av Sentio blant et representativt utvalg på 1 900 bedrifter med 1 til 99 ansatte i tidsrommet november til desember 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere