Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeptisk til privat post

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Liv Signe Navarsete vil ikke la private tilby billigere og bedre posttjenester.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (SP) lover krig mot EUs postdirektiv som krever fri konkurranse om posttjenestene i Norge. Hun vil ikke godkjenne det hun kaller et direktiv som «svekker posttilbudet som et likeverdig tilbud over hele landet» (åpningstalen på landsmøtet til Senterpartiet fredag).

Samtidig slår rapporten om konsekvenser ved frislipp av posttjensetene som hennes eget departement har bestilt av Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF) i Bergen fast at fri konkurranse gir billigere priser, mer effektive og bedre løsninger og at konsekvensene for distriktsnorge blir minimale.

Støtter frislipp
I rapporten til Samferdselsdepartementet heter det blant annet at en liberalisering fører til lavere kostnader, flere produkter på markedet, høyere kvalitet på eksisterende produkter og en mulighet for lettere å avsløre ineffektivitet i bransjen.

I Sverige har posttjenester vært underlagt fri konkurranse siden 1992. Der har den nominelle prisen på på masseutsendinger gått ned med 30 prosent. Det tilsvarer en realprisnedgang på 50 prosent fra begynnelsen av 1990-tallet.

En av årsakene er etableringen av den svenske konkurrenten Citymail som Posten Norge har eierandeler i.

I SNFs rapport heter deg også: «I løpet av liberaliseringsperioden (1992-1998) hadde man en produktivitetsøkning på 21,6 prosent».

LES HELE RAPPORTEN HER (ekstern lenke)

Rapporten slår også fast at forskerne bak rapporten ikke forventer noen negative distriktsmessige konsekvenser for postens kunder på grunn av siste års omlegging til post i butikk.

Blant annet skriver forskerteamet: «Vi mener at en liberalisering av brevmarkedet i Norge i seg selv ikke vil svekke Posten Norges evne til å opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå i hele landet».

Dette forutsetter at finansiering av de bedriftsulønnsomme tjenestene Posten Norge er pålagt. Dette kan imidlertid dekkes gjennom dagens ordning med statlige kjøp.

Bestemmer seg i april
Samferdselsdepartementet har valgt å sende rapporten fra SNF ut på høring. Det betyr at regjeringen ikke kommer til å konkludere i saken før godt ut på våren.

Det som imidlertid er sikkert allerede nå, er at billigere og bedre tjenester for de fleste i Norge ikke kommer til å være noe tungtveiende argument for samferdselsministeren.

- Det er riktig at direktivet ville kunne gi billigere tjenester i sentrale områder, men Posten er viktig for alle i Norge. Derfor vil ikke Sp gå inn for dette direktivet dersom vi ikke også får beholde likeverdige vilkår for alle. Det er også viktig å få med seg at svenske forhold ikke er helt sammenlignbare med våre ettersom de nesten ikke har befolkning i sine nordområder, sier Navarsete til Nettavisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!