*Nettavisen* Nyheter.

Skeptisk til russisk Syria-forslag

Foto: MIKE THEILER (Reuters)

President Barack Obama tar det russiske forslaget med en klype salt.

10.09.13 07:40

Washington (NTB-Reuters): President Barack Obama mener at det russiske forslaget om å plassere Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll, må tas med en klype salt.

- Jeg tror at man i utgangspunktet må ta det med en klype salt, sier Obama i et intervju med NBC News.

Helt avvisende til forslaget er han imidlertid ikke.

- Dette kan representere en potensielt positiv utvikling, sier Obama, som legger til at utenriksminister John Kerry nå skal diskutere seriøsiteten i forslaget med russerne.

Kerry-utspill
Kerry vakte mandag oppsikt da han under en pressekonferanse sa at regimet i Damaskus kan unngå et militært angrep hvis de gir fra seg alle kjemiske våpen innen en uke.

Den amerikanske utenriksministeren modererte seg imidlertid raskt og tilføyde at president Bashar al-Assad neppe vil gå med på dette.

I en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Lavrov understreket Kerry videre at uttalelsen var «retorisk» og at den ikke måtte oppfattes som noe konkret amerikansk forslag.

Usikker på utfall
I intervjuet med NBC News medgir Obama at han er usikker på hvordan Kongressen vil forholde seg til hans ønske om bruk av militærmakt mot Syria,

Hva følgene av et nei i Kongressen blir, vil først bli vurdert dersom det skjer, sier Obama.

I et intervju med Fox News understreker han samtidig at USA foretrekker en diplomatisk løsning på Syria-krisen.

- Jeg håper inderlig at dette kan bli løst uten bruk av militærmakt, sier Obama.

Senatet utsetter
Den amerikanske Kongressen trådte mandag sammen for første gang etter sommerferien, og blant sakene som sto høyt på dagsordenen var Obama-administrasjonens forslag om å straffe Assad-regimets angivelige bruk av kjemiske våpen.

Demokratenes gruppeleder i Senatet, Harry Reid, varslet først en foreløpig avstemning onsdag, men gikk noen timer senere tilbake på dette og opplyste at det er høyst uklart når saken vil komme opp til avstemning.

Meningsmålinger har vist stor motstand mot bruk av militærmakt, både i Kongressen og den amerikanske opinionen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag