RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søker seg ut av de største byene

Studenter vil heller studere i mindre enn i større byer.

Onsdag ble søkertallene hos Samordna opptak klare. De viser blant annet at det relativt sett er mindre økning i søkertallene til høyskolene i de største byene enn til de minste byene.

- Det betyr at institusjonene i distriktene har utviklet gode studietilbud som søkerne ønsker å benytte. Dette er en riktig og ønsket utvikling, sier forskning- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i en pressemelding.

Flere kvinner enn menn
108.605 søkere har søkt om opptakt til høyere utdanning i 2011. Dette er en fem prosents økning fra 2010 og det er fremdeles flere kvinner enn menn som søker. 59,3 prosent er kvinner, mens 40.7 prosent er menn.

- Det er svært gledelig at den økte søkningen til læreryrket fortsetter. I år ser vi også at flere enn tidligere ønsker å studere realfag. Dette viser at Regjeringens rekrutteringstiltak gir resultater, fortsetter Aasland.

Stadig flere velger altså læreryrket. Det er fortsatt stabilt stor søkning til den nye grunnskolelærerutdanningen som ble innført i 2010. Det er i år 4 459 førstevalgssøkere til 3051 planlagte studieplasser. I forhold til 2010 er dette en økning med 112 søkere. Tar man i tillegg med søkningen til 5-årig integrert lærerutdanning og faglærerutdanningen er det 370 flere søkere enn i 2011 – det vil si en økning på 5,8 prosent.

Realfag størst
Realfag har den største økningen på søkertall i prosent med 8,6 prosent flere søkere enn i 2010; mens søknadene til helsefag ligger stabilt på fire prosent, men opplever likevel en liten økning på 4,4 prosent.

- Den tydelige økningen i søkningen til realfag er det absolutt mest gledelige ved årets søkertall. Når det gjelder søkningen til helsefag og helsefagutdanninger så har de et godt utgangspunkt når regjeringen til høsten legger fram en stortingsmelding om utdanningene til velferdstjenestene for å utvikle kvaliteten på disse utdanningene ytterligere, sier statsråden, sier Aasland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere