RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard (Scanpix)

Søket etter Berserk er avsluttet

Sist oppdatert:
Det melder redningstjenesten på New Zealand.

«Søket etter seilbåten Berserk og dens mannskap i Sørishavet har i dag (tirsdag 1. mars NZDT) blitt formelt avsluttet, etter en drøy ukes internasjonal lete- og redningsoperasjon er det ikke funnet noe spor etter båten og dens mannskap», melder Maritime New Zealand på sin hjemmeside.

Robert Skaanes (34) fra Larvik, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika var om bord i Berserk da seilbåten ble borte i en kraftig orkan i Ross-havet sist uke.

- Ingen tegn
Sjefen for redningstjenesten på New Zealand, Nigel Clifford, sier at en stor leteaksjon har dekket hele området der man med rimelighet kunne forvente å finne båten og mannskapet.

- Dessverre, fordi vi ikke har funnet noen tegn etter båten, sett i sammenheng med de ekstreme værforholdene og kulden som man nylig opplevde i Ross-havet, er det ikke lenger rimelig å tro at noen vil bli funnet i live, sier Clifford.

- Derfor, etter nøye å ha gått gjennom all informasjon samlet gjennom den siste uken, og i mangel på noen ny utvikling i saken, så har direktøren ved Maritime New Zealand akseptert anbefalingen om formelt å suspendere søket fra i dag. Denne vanskelige avgjørelsen var ikke lett å ta, og vår dypeste medfølelse går til familiene til de tre mennene, sier han.

Kan bli gjenopptatt
Clifford poengterer at søket formelt er avsluttet, men at det kan bli igangsatt igjen hvis ny informasjon kommer.

Berserk-kaptein Jarle Andhøy og besetningsmedlem Samuel Massie har blitt fløyet til New Zealand. De to hadde gått i land ved Scott-basen og var på vei til Sydpolen da ulykken skjedde. Redningssentralen på New Zealand sier til VG at de ikke vil kreve Andhøy for dekning av leteaksjonen.

Heller ikke kaptein Paul Watson om bord i «Steve Irwin» har planer om å sende noen regning.

Flere nasjoner
Leteaksjonen etter Berserk startet da redningssentralen på New Zealand (RCCNZ) plukket opp nødsignalet til Berserk tirsdag ved 05-tiden lokal tid tirsdag 22. februar. Nødsignalet ble sendt ut i cirka 45 minutter før det forsvant.

Flere båter har lett i flere dager etter Berserk. RCCNZ takker mannskapet på Sea Shepherds Steve Irwin, det russiske ekspedisjonskipet Professor Khromov og det newzealandske marinefartøyet HMNZS Wellington som alle har lett natt og dag etter Berserk.

I tillegg har det amerikanske mannskapet ved McMurdo-basen støttet leteaksjonen med logistikk. Clifford sier at dette virkelig har vært en internasjonal redningsaksjon.

Du kan lese hele meldingen fra RCCNZ her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere