Kommuneoverlege Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen i Skien frykter at smittesporingsarbeidet skal kollapse, skriver Telemarksavisa tirsdag.

Les også: De siste koronatallene fra Sverige tirsdag 11. mai

Hun opplyser at både smittesporingsapparatet og testapparatet de siste to ukene har blitt kraftig belastet mot det kritiske, ved at flere skoleklasser, barnehageavdelinger, arbeidsplasser og sosiale møteplasser er blitt rammet.

Opptil 30 nærkontakter

Smitten mot ungdom og yngre voksne er særlig utfordrende siden disse har et omfattende nett med nærkonktater. I flere av tilfellene er det opptil 30 nærkontakter som skal kontaktes, skriver Telemarksavisa.

Hvis smitteutbruddet utvikler seg videre, «kan smittesporingsarbeidet overbelastes i en grad der TISK-apparatet settes ut av spil », skriver kommuneoverlegen i en risikovurdering.

Vestfold og Telemark fylke nærmer seg Oslo i smittetrykk, og det er Grenland-kommunene Skien og Porsgrunn som bidrar mest til økningen.

For hele fylket er det siste døgn meldt om 140 nye smittetilfeller, skriver Telemarksavisa. I Skien er tallet 48, i Porsgrunn 24 og i Bamble ett. Totalt for Grenland-regionen er det altså 74 nye smittetilfeller.

Les også: Camilla Stoltenberg: - Vaksinetilbud til alle i andre halvdel av august

Høyt og stigende smittetrykk

Korona-statistikk produsert av Beredskapsetaten i Oslo med tall fra Folkehelseinstituttet (MSIS) viser 604,3 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i Skien siste 14 dager (tall per 10. mai). For Porsgrunn er tallet 381,9.

For fylket samlet er insidenstallet 188,4 og øker raskt (se illustrasjon).

293 nye smittetilfeller i mai

Så langt i mai er det påvist 293 tilfeller i Skien kommune, melder NTB. Kommunen har registrert 1462 smittede så langt i pandemien.

Smittetallet siste døgn er det høyeste siden 4. mai da 53 tilfeller ble registrert. Den siste uka har det blitt registrert drøyt 34 daglige tilfeller, viser kommunens oversikt.

Det ble utført 596 koronatester mandag, noe som innebærer at snaut 8,1 prosent av testene var positive.

Fire smittede personer tilknyttet kommunen er innlagt på sykehus. Det er én mer enn dagen før.

Les også: Video sjokkerer: Kort tid senere dør den kjente 35-åringen av koronaviruset

Innførte strenge tiltak

Skien, Porsgrunn og Bamble fikk innført tiltaksnivå B natt til søndag, noe som innebærer strenge, regionale koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

Det vakte oppsikt i Grenland da helseminister Bent Høie mandag formiddag truet med at det kunne bli innført statlige tiltak tirsdag, skriver Telemarksavisa. I løpet av helga hadde nemlig kommunene selv tatt grep og fattet likelydende vedtak om tilleggsforskriften til 5B.


Ingen korps 17. mai

Den lokale smittesituasjonen gjør at korpsene ikke får spille i Skien, Porsgrunn og Bamble på 17. mai.

– Vi har i dag hatt et koordineringsmøte sammen med kommuneoverleger og kulturavdelinger i de andre kommunene. Vi har besluttet at det på grunn av høyt smittetrykk og begrensende tiltak for organisert aktivitet og arrangementer i vår region, ikke blir korps på 17. mai i Skien, Porsgrunn og Bamble, sier Halvor Nordal Strand i Porsgrunn kommune til Varden.

Kommunene fikk innført tiltaksnivå B natt til søndag, noe som innebærer strenge koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.