RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skiføre i sommersola: - Normalt skal det være bart i fjellet nå

SKIVÆR: Det er fortsatt skiføre på høyfjellet, som her på Hallingskarvet. Dette bildet er tatt i påsken, men fortsatt er det skientusiaster som går turer i fjellet.
SKIVÆR: Det er fortsatt skiføre på høyfjellet, som her på Hallingskarvet. Dette bildet er tatt i påsken, men fortsatt er det skientusiaster som går turer i fjellet. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det nærmer seg shorts- og bikinivær fram mot helgen på Østlandet, men i høyfjellet kan man spenne på seg skiene i junisola. Skisesongen kan vare flere uker til.

– Man må nok veldig høyt opp om man skal få snø nå i midten av juni, men flere steder i fjellet ligger det veldig mye snø, sier meteorolog Marit Berger ved Værvarslingen for Vestlandet til NTB.

I høyfjellet har det falt mye snø siden 17. mai. Jarle Uthus som driver Prestholtseter på Geilo, forteller til NRK at det er så mye snø at det er fullt mulig å gå skarverennstraseen. Turlangrennet som starter på Finse med målgang på Ustaoset etter en flott naturopplevelse langs Hallingskarvet, går hvert år av stabelen i slutten av april.

– Normalt skulle det være bart i fjellet nå. Våren er blitt borte, og sommeren er veldig forsinket. Det er mer snø på Prestholtseter nå enn det var i påsken, forteller han.

Lang vinter

At det er mange som slett ikke plages av junisnøen og heller trekker opp i fjellet enn å kose seg i lavlandet, kunne lokalavisen Bygdanytt fortelle mandag denne uka. Fjellentusiasten Vidar Bruvik hadde samme dag gått sin 126. skitur på fjellet innenfor Bergen denne «vinteren».

– Denne vintersesongen begynte 8. desember, og er ikke over ennå, slo han fornøyd fast etter turen på Gullfjellet.

Ifølge arnabuingen er han langt fra alene på sine skiturer i fjellet, og det er så mye snø at skisesongen ser ut til å vare i flere uker, mener han.

Trist for sauen

Mens snøen gleder skientusiastene, bekymrer den andre. Sauebønder forteller om uvanlig dårlige beite til årstiden å være.

Bonde Ivar G. Slettemoen sa til NRK denne uka at han har rundt tusen sauer som ikke får kjenne smaken av det friske fjellgresset i beiteområdet ved nettopp Hallingskarvet på en god stund ennå.

Både i Røldal, Eidfjord og i Ulvik i Hordaland ligger det fortsatt halvannen til to meter med snø, ifølge Meteorologisk institutts snødybdemålinger. I Voss meldes det opp mot meteren, og i Ørsta godt over en meter snø 11. juni. Målingene viser dessuten at det ligger nesten to meter med snø på det rasutsatte fjellet Mannen i Romsdal.

Best fredag

Ellers ser helgeværet ut til å bli best helt i starten, med opp mot – og kanskje over – 20 grader mange steder på Østlandet fredag. Lørdag blir litt kjøligere og mer overskyet, mens søndagen kommer med en del regn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SOL: Det har vært en hint av sommer i Oslo denne uka.

– Det vil holde seg ganske fint fram mot og inn i helgen, men man vil merke at temperaturen går litt ned allerede lørdag. Søndag får vi de laveste temperaturene, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Hun varsler om en ganske så våt helg i både Nordland og Troms, mens regnbyger lørdag følges opp av søndagssol i sørlandsfylkene og i Telemark.

Marit Berger forteller at det er sjanse for sol i Hordaland og Sogn og Fjordane lørdag, og har man flaks kan det bli opp mot 20 grader enkelte plasser. Folk i Møre og Romsdal og Trøndelag må imidlertid godta regnbyger, og denne grå og fuktige værtypen blir enda tydeligere på hele Vestlandet søndag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere