*Nettavisen* Nyheter.

Skigjengere i Troms og Agder advares før ferien

Kristiansand (NTB): Vinterferien står for døra i begge Agder-fylkene og i Troms. Ekspertene advarer mot stor snøskredfare både i sør og nord.

Mens Buskerud, Hedmark, Nordland, Rogaland, Hordaland og Oppland går inn i sin siste helg av ferien, har elevene i Aust- og Vest-Agder og Troms en hel, blank friuke foran seg. Mange av dem tar en tur til fjells for å gå eller stå på ski. Da gjelder det å være forsiktig.

Over ca. 600 meter over havet i Nord-Norge og ca. 800-1000 meter over havet i Sør-Norge advarer varsom.no mot svake lag i snøen som gir stor fare for snøskred. De fleste steder meldes det om faregrad to av fire.

Det har kommet mye snø i fjellene i Agder, og kraftig sønnavind har fraktet mye snø inn i le-områder. Folk bør være forsiktige i bratt terreng (helning med mer enn 30 grader), særlig i renner, søkk og bak rygger.

- Lokale myndigheter har kontaktet oss og er bekymret for skredfaren. Derfor velger vi å sende ut en melding basert på den informasjonen vi har for området, sier varslingsleder i NVE, Emma Barfod, som har noen gode råd å gi på veien.

- Små skavler eller snø som har lagt seg i dyner på snøoverflaten, er tegn på at vinden har herjet med snøen. Innblåst snø danner flak som kan løsne ved belastning. Sprekker snøoverflaten opp rundt skia, er det et tydelig tegn på spenninger i snødekket og fare for snøskred, sier Barfod. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.