NEW YORK (Nettavisen): - Så bra har ikke verden sett ut på mange måneder, skrev legen Eric Topol i Scripps Research før helgen, etter å ha sett de siste koronatallene.

Kraftig nedgang over hele verden

Ferske tall fra USA viser nå at smitten i landet er ned med hele 35 prosent siden 1. september. Samtidig er smittetallene for hele verden ned med 30 prosent siden slutten av august.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

Nedgangen er ifølge New York Times sammenfallende med utviklingen man har sett i lang tid.

Les også: «Desinformasjonen om ivermectin»: - Det er flytende gull

Helt siden koronaviruset begynte å spre seg i slutten av 2019, har man sett at smitten har økt kraftig i to måneder, ofte på grunn av nye mutasjoner som Delta-varianten, hvor man deretter har sett en kraftig nedgang to måneder senere.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

- Den mest sannsynlige forklaringen

Ifølge avisen er ikke epidemiologene helt sikre på hvorfor dette skjer, og New York Times kaller dette for «koronavirusets mystiske to måneders syklus».

Populære forklaringer er ifølge avisen alt fra sesongmessigheter og sykluser til endringene i sosiale distansering, men det forklarer på langt nær alt.

Les også: EMA åpner for Pfizer-vaksinen som ekstradose

- Den mest sannsynlige forklaringen involverer en kombinasjon av virus biologi og sosiale nettverk. Hver enkel virusvariant er kanskje i stand til å smitte noen personer fremfor andre - og når de mest utsatte er blitt eksponert, så trekker viruset seg kanskje tilbake. Og kanskje trenger en variant rundt to måneder på spre seg gjennom et middels stort samfunn, skriver avisen.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Det vises også til at mennesker oppførsel spiller inn, siden man ofte blir mer forsiktig når antall smittede går i været.

Men heller ikke det forklarer alt. I USA har man de siste ukene hatt en kraftig nedgang i antall smittede, til tross for at millioner av barn nå er tilbake på plass på skolen.

Les også: - Dette er mareritt-scenariet om Trump skulle bli president igjen i 2025

Flere eksempler internasjonalt

Statistikk fra hele verden viser også at to måneders syklusen er reell. Smitten steg kraftig i verden fra februar til april, før den sank frem til juni. Deretter var det er kraftig økning frem til slutten av august, før det igjen snudde.

Les også: Vaksineforsker: Tror ikke at nye korona-mutanter vil kunne gjøre vaksinene ubrukelige

Dette er også erfaringer man så da Delta-varianten traff land som India, Indonesia, Thailand, Storbritannia, Frankrike og Spania, der smitten økte kraftig i en måned eller to, før det snudde.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Sykehusinnleggelser ned 25 prosent

I USA ser man også nå at tilfellene av alvorlig sykdom som en følge av viruset, synker kraftig. Mens det på det meste var over 100.000 personer innlagt på sykehuset med smitte, er tallet nå ned med rundt 25 prosent siden 1. september.

Les også: Derfor vil ikke FHI ha en tredje vaksinedose til alle i Norge nå

Antall døde er også ned med rundt ti prosent siden 20. september, skriver New York Times. Nå dør det i gjennomsnitt 1878 personer daglig av koronaviruset i USA, viser tallene fra de siste to ukene.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

I USA kobler man også nedgangen til at 76 prosent av alle over 12 år nå har mottatt minst en vaksinedose. I tillegg regner man med å åpne for at barn mellom 5 og 11 år vil få tilgang til vaksine i løpet av høsten. New York Times skriver også at man regner med at rundt halvparten av alle amerikanere trolig har hatt korona allerede, og dermed har fått litt naturlig immunitet.

- 200.000 dødsfall kunne vært unngått med vaksine

Totalt er nå over 700.000 amerikanere døde av viruset. Samtidig har rundt 70 millioner amerikanere latt være av vaksinere seg. New York Times skriver at minst 200.000 amerikanske liv så langt kunne ha blitt spart, om flere hadde vaksinert seg.

Les også: 5 millioner døde av korona i verden

De siste tallene fra Norge viser at 77,3 prosent av befolkningen nå har fått første dose, mens 67,9 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

Les også: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,8 og 85,1 prosent.

Les også: Høie og FHIs vaksinesjef holder pressekonferanse tirsdag

I andre deler av verden, som Afrika, ser det derimot betydelig verre ut. Bare 4,4 prosent av kontinentets befolkning er så langt full vaksinert, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) i slutten av september.

Les også: Studie: Kraftig antistoffnedgang sju måneder etter vaksinedose to