*Nettavisen* Nyheter.

Skilsmissehopp etter ferien

Foto: Øyvind Andersen (Moss Avis)

- Barn vi har snakket med forteller at foreldrene enten kranglet masse eller ikke snakket sammen i det hele tatt.

(Moss Avis): Sommeren er høysesong for samlivsbrudd. Men mange foreldre velger å gjennomføre en siste felles ferie før de flytter fra hverandre, av hensyn til barna.

- Vi ser en økning av konflikter i parforhold etter sommerferien og juleferien. Da pleier vi å få ekstra stor pågang av par som vil gå fra hverandre, sier daglig leder av Familievernkontoret Moss Askim, Lena Holm Berndtsson til avisen.

På Familievernkontoret er de forberedt på stor pågang av saker når sommerferien er over. Ifølge Berndtsson er det dessverre slik at mange barn tror det er deres feil at foreldrene skiller lag.

- En liten gutt fortalte oss at han hadde knust et melkeglass under bordet i ferien. Da begynte mamma og pappa å krangle. Han trodde det var hans skyld at foreldrene skilte lag da ferien var slutt, forteller hun.

Reagerer ulikt
Foreldres gode intensjon er ofte å holde ut med hverandre til ut ferien, av hensyn til barna. Men barn merker fort at forholdet mellom foreldrene ikke er bra.

- Barn vi har snakket med her forteller gjerne at foreldrene enten kranglet masse eller ikke snakket sammen i det hele tatt i den siste felles ferien, sier Berntsson.

Det er viktig å tenke på at foreldrene ikke gjør barna sine vondt med vilje.

Barn reagerer ulikt alt ettersom hvor gamle de er når foreldrene skiller lag.

- Vår erfaring er at små barn ofte blir mer urolige ved overgangen til foreldrenes skilsmisse. Hvis barnet hadde sluttet med smokk, begynner det ofte med smokk igjen, blir mer klamrende og vil helst sove i sengen til foreldrene, sier Berndtsson.

Barn som er rundt småskolealderen prøver gjerne å holde tanken på foreldrenes samlivsbrudd på avstand. I stedet kan de bli veldig sinte og lei seg og krisemaksimerer bagateller, som for eksempel at de ikke får ha mobiltelefon.

- Hvis det høye konfliktnivået vedvarer mellom foreldrene også etter samlivsbruddet, slik at det er kald krig og rene Berlinmuren mellom dem, hender det at smerten blir så stor at eldre barn ikke orker å stå i krigssonen mer. Da kan barn føle at de blir nødt til å velge den ene av foreldrene og avvise den andre. Hvem av foreldrene barnet velger, er uforutsigbart, sier hun.

Nå må alle mekle
Familievernkontoret utfører lovpålagt mekling for ektepar med felles barn under 16 år. Målet med meklingen er å bistå familiene når de skal lage avtaler om foreldreansvaret og barnas situasjon etter samlivsbruddet.

Vår erfaring er at små barn ofte blir mer urolige ved overgangen til foreldrenes skilsmisse.

- Fram til 1. juli i år hadde vårt kontor 283 familier til mekling. I hele 2012 hadde vi 581 familier til mekling. I 12 prosent av sakene samtykket begge foreldre til at barnet fikk komme til høring og si sine meninger, forteller Berndtsson.

For få barn blir hørt
På landsbasis er det bare i underkant av fem prosent av foreldrene som skal skilles som blir enige om at også barnet skal få komme til høring på Familiekontoret. Det betyr at Familiekontoret Moss Askim får treffe mange barn og vet mye om hvordan barn tenker og føler ved foreldres samlivsbrudd.

- Alle barn blir lei seg når mamma og pappa skal skilles. Den smerten barna føler er også vanskelig for foreldrene. Men noen ganger går det ikke an å opprettholde et forhold selv om barna blir lei seg når foreldrene skal bo hver for seg. Det er viktig å tenke på at foreldrene ikke gjør barna sine vondt med vilje. Men det å være kjærester er vanskelig. Kjærlighet er komplisert. Når voksne føler seg såret og krenket, kan det være vanskelig å fortsette å bo sammen, sier Berndtsson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag