*Nettavisen* Nyheter.

Skip har oppdaget signaler som kan stamme fra svarte bokser

LETER: Et Orionfly tilhørende flyvåpenet til New Zealand forbereder seg på å ta av fra en australsk flybase i Pearth 6. april. Signaler fanget opp i Indiahavet gir håp om at rute MH370 snart blir funnet. Foto: Stringer/australia (Reuters)

Et australsk marinefartøy har oppdaget nye signaler som samsvarer med svarte bokser på fly, opplyser en høytstående tjenestemann mandag.

07.04.14 07:27

Perth (NTB-AFP-DPA): Opplysningen kommer mens letingen etter det savnede Malaysia Airlines-flyet MH370 pågår.

Skipet har i løpet av to timer oppdaget to separate signaler som stemmer overens med signaler som sendes ut fra transponderen i svarte bokser.

Sjef for søket, Angus Houston, beskrev funnet som den mest lovende ledetråden så langt i letingen etter flyet.

Søndag sa Houston at flere signaler er blitt fanget opp i havområdene hvor fly og skip leter etter det malaysiske passasjerflyet som forsvant for snart én måned siden.

Flere signaler
På en pressekonferanse søndag sa han at skipet Haixun 01 hadde fanget opp signaler to ganger, og at dette kan være et godt spor. Det første signalet ble fanget opp fredag, deretter ble et mer langvarig signal fanget opp dagen etter.

Et tredje signal er dessuten fanget opp i havområdene som letemannskapene nå undersøker om kan stamme fra samme kilde.

– Dette er et viktig og oppmuntrende spor, sa Houston.

Han advarte likevel mot overdreven optimisme. Det er fortsatt ikke fastslått hva signalene stammer fra, og leteområdet er samtidig svært stort.

– Bør snart ha svaret
Den svenske flysikkerhetseksperten Hans Kjäll sier han er overrasket over at det ennå ikke er fastslått om signalene stammer fra en svart boks eller ikke.

– De burde veldig snart være i stand til å verifisere det, sier han til nyhetsbyrået TT.

Fly og skip som leter etter det forsvunne malaysiske passasjerflyet, ble søndag omdirigert til området der et kinesisk skip fanget opp signalene.

Signalene på 37,5 kilohertz er sendt på samme frekvens som flyets ferdskriver og taleregistrator er satt opp til å sende på.

Men Houston understreket at det ennå ikke er fastslått at signalene kommer fra det savnede flyet.

Haster
Det haster å finne de såkalte svarte boksene siden batteriene bare varer i rundt en måned, hvoretter signalene opphører. Flyet forsvant 8. mars.

Flymannskaper fra sju land har fløyet en rekke tokt fra basen i Perth i Australia til leteområdet langt ute i Indiahavet, der de ser etter vrakrester i sjøen.

De siste dagene har marinefartøyer med avansert utstyr til å fange opp signaler fra de svarte boksene sluttet seg til letingen.

Mange analytikere er optimistiske og sier at signalene må komme fra MH370s svarte bokser. Andre er i tvil fordi det ikke er fanget opp to sett med signaler fra hver av de to boksene.

Christina Pattiaratchi, som er professor i oseanografi ved University of Western Australia, sier at nyheten er svært oppløftende.

– 37,5 kHz er en menneskelaget lyd. Det er ingen annen lyd på den frekvensen, sier hun og legger til at det er nettopp derfor denne frekvensen ble valgt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag