RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix / TV 2 Interaktiv)

Skipleie - nå!

Sist oppdatert:
Ikke sett skiene lengst inn i garasjen før du har lest dette.

Påsken er over og snøen er i ferd med å gå over til sin opprinnelige form. Og skiene dine er sannsynligvis dekket av en herlig blanding av klister, granbar og hundehår.

Da er det ekstremt fristende å bære dem innerst i garasjen eller kjelleren, og glemme dem helt fram til neste gang du skal bruke dem.

Men ikke gjør det. Er du effektiv, har du neste vinters superski klare på 20 minutter. Finn fram mors gamle strykejern (ikke et dampstrykejern!), og følg instruksjonene i den første delen av videoen over og i teksten under.

Ren ski på et blunk
Ski som ikke er så klissete, renser du raskest ved å skrape bort smurningen med en plastsikling. Deretter bruker du skirens (fås kjøpt i sportsbutikkene) og et rivefast papir (spesialpapiret fiberlene får du i sportsbutikkene).

Etter at du har fått bort det verste, tar du et nytt papir og mer skirens, og vasker over en gang til. Rens hele skia, og så sidene og oppsiden.

Er skiene veldig klissete, anbefales metoden som vises i videoen. Legge fiberlene over hele skia, varm opp med et smørejern og skrap forsiktig inn mot midten. Da vil det meste av smurningen feste seg i papiret, og du slipper unna med en enkel omgang med skirens.

På med glider – ferdig!
Deretter legger du glivoks på skiene, og det er intet hokus-pokus. Det eneste du må passe på, er at smørejernet ikke blir for varmt, for da kan du ødelegge sålen. Hvis jernet ryker når det kommer i kontakt med glidvoksen, bør du passe opp.

Drypp glidvoksen på skienes glidsone, det vil si foran og bak området der du legger festesmurning. Varm voksen utover skiene til den smelter.

Dermed er det gjort, nå beskytter voksen mot støv og skitt gjennom sommeren. Når vinteren kommer, er det bare å skrape av glidvoksen, børste bort restene, og du har best glid i kameratgjengen.

PS!
Glidvoks bør du også legge på alpinski og snøbrett. Rens skiene/brettet før du legger voks på hele sålen. Ved siden av at det gir bedre glid til vinteren, beskytter det stålkantene mot rust.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere