*Nettavisen* Nyheter.

Skipperen hadde rett

SPINAT er bra for neglene. Foto: (Foto: Crestock)

Men unngå munnskyllevann, dersom du vil at spinaten skal være effektiv.

02.02.11 17:20

(SIDE2): Skipper'n fikk den enorme styrken sin fra de grønne bladene, men i tegneserier kan som kjent alt gå an. Men nå viser det seg at den lille mannen nok hadde rett i å spise spinat jevnlig.

For selv om spinat en stund har vært kjent for sine gode egenskaper som supermat, har man ikke visst hvorfor. Men nå har svenske forskere funnet hva det er som gjør at spinat har så gode egenskaper.

Gode effekter
Nitrater. De finnes i alle grønne bladgrønnsaker, og er med å forbedre mitokondriefunksjonen i cellene, som igjen innvirker på cellens aktivitet og vekst.

- Det er sannsynlig at en forbedret mitokondriefunksjon har mange gode effekter på kroppen og forklarer en del av grønnsakenes nyttighet, sier forskningsleder Eddie Weitzberg, som er professor ved Karolinska Institutet, i en pressemelding.

Tidligere trodde man det var jernet i spinat som gjorde det til supermat, mens nitratene ikke ble ansett for å ha noen som helst næringsmessig verdi.

Sprekere
Selv om man ikke blir like råsterk som Skipper'n, så viser studien at selv små mengder spinat har effekt. I undersøkelsen fikk ellers friske mennesker tilført små doser uorganisk nitrat, tilsvarende 200-300 gram spinat, daglig og satt på ergometersykler. Etter tre dager var okygenopptaket forbedret.

Funnene kan også få betydninger for sykdommer der mitokondriefunksjonen er dårlig.

- Vi vet at kosthold som inneholder mye frukt og grønt kan hjelpe å redusere risikoen for å få kardiovaskulære sykdommer og diabetes, men vi har ikke visst hva som har vært det aktive næringsstoffet. Dette viser at uorganisk nitrat er en kandidat for å forklare disse fordelene, sier Weitzberg til dailymail.co.uk.

Kardiovaskulære sykdommer, som hjerneslag og hjerteinfarkt, er ansvarlig for 30 prosnet av alle dødsfall i verden. 6000-7000 nordmenn får diagnosen diabets II, som er den vanligste formen, hvert år.

Weitzberg og kollega Jon Lundberg har tidligere påvist at nitrat er heldig for å øke nivået av NO-molekyler i kroppen, som er med å åpne opp blodkarene, senke blodtrykket og forbedre blodsirkulasjonen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

OBS!
Men - undersøkelsen avslører også at nitratets fordeler reduseres dersom man bruker munnskyllevann. Årsaken er at det dreper bakterier i munnen, som er nødvendige i prosessen der nitrater omformes til NO-molekyler.

Og forresten - spinat skal ikke varmes flere ganger.

Årsaken er at nitratet omdannes til nitritt og videre til nitrosaminer, som er kjent for å være kreftfremkallende. Omdannelsen av nitrat til nitritt vil finne sted i de fleste produkter, men ved en lav hastighet. Oppvarming øker omdanningen av nitrat til nitritt. Jo lengre varmebehandlingen foregår, jo mer nitritt vil dannes.

Les mer om det her: Også den aller sunneste maten har en bakside

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag