RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skitt fiske i Florida

Sist oppdatert:
Pål Krogvold og Sjur Økland har ladet opp til fiskesesongen her hjemme med en tur til fiskeparadiset Florida.

Floridas sydlige ende består av to fascinerende områder for fluefiskere. Den ene er The Florida Keys, øyrekken som går fra Key Largo til Key West. Øyene ligger på rekke og rad og det er over 40 bruer fra Key Largo til Key West. De fleste av disse bruene har fine tidevannsstrømmer og svært mange av dem har beitende tarpon under seg på nattestid. På begge sider av øyrekken er det enorme områder med grunner, såkalte flats, og på dem beiter ofte de mest spennende saltvannsfiskene en fluefisker kan tenke seg. Permit, bonefish og tarpon er de mest kjente.

Det andre området er Everglades nasjonalpark med en jungel av mangroveskog med tusenvis av kanaler og små og store vann, mer eller mindre salt, med mengder av fisk.

Guide
Jeg anbefaler alle som ikke har vært der før å bruke guide en dag eller to for iallfall å ha fått fisk og ha lært hva man ser etter. Du skal for eksempel ikke bruke tiden på å fiske etter alle de mulletene du ser. Se på guidingen som et kurs, da føles det ikke så dyrt.

Padling i Everglades og nattfiske under bruene er to ting som kan prøves uten hjelp. Til det trengs en kano, kajakk eller en båt. På Key Largo kan du leie kanoer og kajakker hos Florida Bay Outfitters, og på Islamorada kan du leie kajakk og «sit on top» kajakk hos The Backcountry Cowboy. I Flamingo inne i Everglades leier de også ut kanoer og kajakker. En kanotur som kan tas der er fra Coot Bay Pond, Coot Bay-Mud, Lake-Bear Lake og tilbake.

To vann direkte fra veien er Nine Mile Pond og West Lake. Skal du prøve under bruene fra kano må du kjøpe deg en 5-10 kilos håndvekt på K-mart som anker og et ankertau, du må også ha noe lys på deg eller kanoen slik at du ikke blir påkjørt, eventuelt arrestert. Fisket foregår som om du fisker fra kano i Rena, husk at strømmen kan være stri og at det kan blåse en del.

Påbudt
Redningsvester er påbudt å ha i kanoen i USA og lurt å ha den på under dette fisket. De største bruene bør du holde deg unna (Channel 2 og Channel 5 er for store for kanobruk), her vil du helst ikke svømme om natten, ryktene forteller at 500 punds hammerhai her er på jakt etter tarpon om natten. Skal du leie en båt bør du være obs på at de fleste utleierne ikke har båter utstyrt for nattkjøring, og at de ikke vil leie ut for nattbruk. Caloosa Cove Marina på Matachumbe leier ut båter du kan bruke hele døgnet.

Hoveddelen av vår tur skulle tilbringes på en av øyene i The Keys. Fisket vi skulle drive var i all vesentlighet tarponfiske om natten under bruene fra min venn Alex sin gummibåt. Vi planla også litt annet fiske på dagtid på diverse flats, og en padletur i Everglades.

Turen til Everglades bød på naturopplevelser, med alligatorer, krokodiller, manatees og masse fugleliv. Dessverre hadde en kaldfront gjort vannet for kaldt for fisken der vi prøvde.

Ny spole
De første dagene var fisket under bruene også tregt på grunn av kaldfronten, etter hvert steg imidlertid vanntemperaturen og vakingen tok seg opp. Nå fikk Sjur erfare vakende tarpon. Lyden av kjøleskap som faller fra himmelen er kanskje en overdrivelse, men vakene er virkelig kraftige når fisken tar reker som kommer sprettende. Sjur lånte stang og snelle av meg, men etter å ha kjørt sin første tarpon med sveiva på «gal hånd» byttet han til egen snelle. Han anskaffet ny spole til sin Tibor Everglades og la på 300 meter gel spun backing. Her skulle ingenting overlates til tilfeldighetene.

Så skjedde det en kveld, en fisk tar flua hans rett oppstrøms av et brukar, går på baksiden av dette og forsvinner i et kraftig utras. Vi må slippe ankeret og starte motoren for å komme rundt og følge etter. Nedenfor brua er det et virvar av stolper som viser båtene hvor det er dypt, og en stor flat med stolper for hver femtiende meter som forteller at her er det forbudt med motor. Aldri før har jeg sett en spole snurre så hurtig og så lenge. Da fisken kom inn på flat'en på nedsiden av brua tok den minst to tredjedeler av backingen. Jeg måtte ro rundt på flaten for at vi skulle komme klar av alle stolpene mens jeg lyste på backingen for å se hvilken vei lina gikk, ganske spennende i nesten stummende mørke. Etter 35 minutter hadde vi fisken nær båten og hadde manøvrert den ut på dypere vann. Etter ytterligere 15 - 20 minutter fikk vi festet Boga Gripen og Sjur kunne holde fisken opp for fotografen, 119 cm lang og av eksperter anslått til over 50 pund.

Synet
På dagtid brukte vi mye tid på å se etter bonefish. Til å begynne med var vannet som nevnt meget kaldt og det myldret av barracuda. Etter hvert som vannet ble varmere så vi bonefish. Det å fiske bonefish i Florida på egenhånd er lettere sagt enn gjort og med gummibåt og/eller kano er det ikke lett å snike seg inn på dem. Det ble med synet av dem, men hvilket syn, det krydde av fisk i solnedgangen og jeg visste da med sikkerhet hva mye av tiden når jeg blir pensjonist skal brukes til.

Les mer på www.fluefiske.net og www.palkrogvold.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere