RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjebnetid for pelsdyrnæringen

LIVSGRUNNLAGET: For Arnt Erik Evja i Nissedal er minkoppdrett selve livsgrunnlaget. Han vurderer å flagge virksomheten ut til utlandet, dersom det til slutt bli vedtatt en styrt avvikling av pelsdyrnæringen her til lands. FOTO: NILS JUL LANDE
LIVSGRUNNLAGET: For Arnt Erik Evja i Nissedal er minkoppdrett selve livsgrunnlaget. Han vurderer å flagge virksomheten ut til utlandet, dersom det til slutt bli vedtatt en styrt avvikling av pelsdyrnæringen her til lands. FOTO: NILS JUL LANDE Foto: Nils Jul Lande
Sist oppdatert:
Oppdretter Arnt Erik Evja vurderer å etablere pelsdyrfarm enten i Danmark eller på Island, dersom han må legge ned i Norge.

(TA.NO): Flertallet i et regjeringsoppnevnt pelsdyrutvalg har tidligere foreslått at den norske pelsdyrnæringen skal få fortsette, forutsatt at dagens regler etterleves og nye tiltak settes i verk. Mindretallet i utvalget foreslår en styrt avvikling. En slik avvikling vil trolig inneholde kompensasjonsordninger og tiltak for å hjelpe oppdretterne over i annen landbruksnæring. Forslagene fra pelsdyrutvalget har nå vært ute på høring, og fristen for å komme med uttalelser går ut førstkommende mandag.

Hittil har det kommet inn få høringsuttalelser fra Telemark.

Livsverket

– Må vi legge ned, kan konsekvensene bli alvorlige. Skulle det skje, så regner jeg i hvert fall med at vi får en betydelig kompensasjon. Tross alt er det en lovlig næring vi driver, sier oppdretter Arnt Erik Evja i Nissedal til Telemarksavisa.

– Hva skjer hvis du må legge ned?

– Har nesten ikke villet tenke tanken. I verste fall må jeg kvitte meg med gården, selve livsverket. Eventuelt satse på produksjon av svin, egg eller kylling, men som markedet er mettet av.

Flagger ut?

Evja sier videre at han vurderer eventuelt å etablere pelsdyrfarm enten i Danmark eller på Island.

– Hvis det skjer, blir det å administrere driften fra Nissedal. Evja viser videre til at kommunen mister både arbeidsplasser og inntekter hvis næringen blir tvunget til å legge ned.

– De siste 10 årene har snittprisen per skinn ligget på 360 kroner. Trekker man fra foringsutgiftene, sitter vi igjen med cirka halvparten. Ved en skinnauksjon nylig, var prisen betydelig høyere. Nissedal er en av kommunene som rammes sterkest, dersom konklusjonen etter høringen blir at pelsdyrnæringen skal avvikles.

13 000 avlstispet

I Nissedal var det ved årsskiftet 13 000 minktisper i avl. Pelsdyroppdrett står for over 80 prosent av verdiskapingen innen landbruket i Nissedal. Ikke uventet har formannskapet i Nissedal enstemmig vedtatt en høringsuttalelse som tar til orde for et videre liv for pelsdyrnæringen.

– Fagmiljøet er oversiktlig og godt, og våre pelsdyroppdrettere er flinke. Vi håper at næringen kan holde fram og utvikles videre, og vi mener det er forsvarlig, heter det blant annet i Nissedal-rådmannens saksutredning.

Veterinærene imot

I Rogaland, der pelsdyrnæringen også står sterkt, har fylkesmannen gitt en høringsuttalelse som støtter fortsatt pelsdyroppdrett. I uttalelsen legges det blant annet vekt på at sysselsetting i distriktene, og at næringen genererer eksportinntekter.

Rådet for dyreetikk hevder i sin uttalelse at det ikke er mulig å gi pelsdyr som holdes i bur et akseptabelt velferdsnivå. Rådet ønsker derfor en styrt avvikling av næringen. Det samme gjør Den norske veterinærforening, som blant mener at dyrevelferden i pelsdyrholdet har vist liten framgang de siste 15 årene – til tross for store offentlige ressurser til forsking og tilsyn.

Mattilsynet gjennomførte 255 pelsdyrinspeksjoner i fjor. I 33 tilfeller ble det avdekket alvorlige lovbrudd.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere