OSLO (Nettavisen): For Norge får utfallet av britenes brexitdragkamp store konsekvenser - uansett, sier norsk EU-ekspert.

EU og Storbritannia ble onsdag enige om en ny brexitavtale - det ble kjent torsdag. Den nye avtaleteksten skal etter planen opp til avstemming i Storbritannias underhus lørdag. Nordirske DUP og Labour-leder Jeremy Corbyn har allerede varslet at de ikke kan støtte denne avtalen.

Les også: Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen

- Helt avhengig av støtte fra DUP

EU-ekspert Erik Oddvar Eriksen ved Universitetet i Oslo sier til Nettavisen at han tror avtalen blir avvist.

- Hva betyr Brexit-avtalen EU og Storbritannia ble enige om torsdag?

- Statsminister Boris Johnsen er helt avhengig av støtte fra DUP og noen utbrytere fra Labour, sier professor Erik Oddvar Eriksen, som er tilknyttet ARENA Senter for Europaforskning på UiO.

- Jeg tror avtalen kommer til å bli avvist av det britiske parlamentet. I så fall må Johnson søke EU om utsettelse. Sier de nei, betyr det at Storbritannia forlater EU uten en avtale 31. oktober.

- Store konsekvenser for Norge

- Hvordan vil du beskrive denne situasjonen?

- Den er veldig spennende - og usikker. Utfallet vil også kunne få store konsekvenser for Norge, både norsk næringsliv og annen type utveksling, reisevirksomhet og samarbeid, sier Eriksen.

EU-kommisjonen har publisert avtalen på sine nettsider. Du kan laste den ned her (PDF)

Verken Det demokratiske unionistpartiet (DUP) eller Labour vil støtte avtalen, melder Sky News.

Støtten fra DUP regnes som avgjørende for å få avtalen gjennom i det britiske parlamentet.

Corbyn: - Bør avvises

Labour-leder Jeremy Corbyn oppfordret torsdag de folkevalgte til å stemme nei til utkastet til brexitavtale.

– Avtalen vil ikke samle landet og bør avvises, sier Corbyn, ifølge NTB.

– Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavstemning, sier Corbyn.

Johnson: - Får brexit unnagjort

Statsminister Boris Johnson var raskt ute med et iherdig forsvar av brexitavtalen.

- Den nye avtalen gjenvinner kontrollen. Under de tidligere forhandlingene var det Brussel som til slutt opprettholdt kontrollen og kunne ha tvunget Storbritannia til å akseptere EU-lover og skatter til evig tid, het det i en av Johnsons Twitter-meldinger torsdag.

Johnson sier dette er en avtale som får brexit unnagjort og betyr at Storbritannia kan forlate EU i løpet av et par uker.

- Vi vil forlate EUs tollunion som ett Storbritannia og vil ha mulighet til å slutte handelsavtaler med land verden rundt, skriver han videre. Videre skriver han at avtalen betyr at innbyggerne i Nord-Irland vil ha ansvar for sine egne lover og vil ha mulighet til å avslutte den spesielle ordningen med Storbritannia hvis de skulle velge det.

Les også: Johnson: – Flott ny avtale