*Nettavisen* Nyheter.

Skjelldyr kan ha spredt coronaviruset

MULIG SMITTEKILDE: Coronaviruset kan ha spredt seg via skjelldyret pangolin.

MULIG SMITTEKILDE: Coronaviruset kan ha spredt seg via skjelldyret pangolin. Foto: Nguyen Huy Kham/Reuters (NTB scanpix)

Kinesiske forskere tror pangolin, også kjent som skjelldyr, kan ha bidratt til å spre coronaviruset.

07.02.20 17:52

Forskerne har tidligere konkludert med at flaggermus må være opphavet til det nye coronaviruset, som til nå har kostet 630 liv i Kina og er påvist hos minst 31.000.

Viruset dukket først opp på et marked i byen Wuhan, der det ble solgt en rekke levende dyr og dyreprodukter, trolig også utrydningstruede pangoliner.

Til tross for at Kina i likhet med de fleste andre land har undertegnet konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES), som forbyr all handel med pangolin, smugles det årlig store mengder til Kina der de brukes som mat og i tradisjonell medisin.

Forskere ved South China Agricultural University har nå identifisert pangolin som «en mulig midlertidig bærer», det vil si en smittebærer som kan ha overført coronaviruset fra flaggermus til mennesker, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Etter å ha testet mer enn 1.000 prøver fra ville dyr, fant forskerne at viruset som ble funnet i pangoliner var 99 prosent likt dem som er påvist hos mennesker.

Les også: WHO advarer om global mangel på beskyttelsesutstyr

– Ikke vitenskapelig bevis

James Wood, som er sjef for veterinærutdannelsen ved universitetet i Cambridge, stiller imidlertid spørsmål ved forskningen.

– Beviset for den potensielle involveringen til pangoliner i dette utbruddet har ikke blitt offentliggjort utenom en pressemelding fra et universitet. Dette er ikke vitenskapelig bevis, sier han til Reuters.

Wood peker på at det ikke er holdbart bare å slå fast 99 prosents likhet mellom virustypene.

– Kan disse resultatene ha blitt forårsaket av forurensning fra et svært infisert miljø, spør han retorisk.

Wood får støtte av Jonathan Ball, som er professor i molekylærbiologi ved universitetet i Nottingham. Ball peker på at det trengs mer data for å se hvor beslektet pangolin-viruset er med typen som opptrer hos mennesker.

I tillegg må det kartlegges hvor ofte viruset forekommer hos pangoliner, og om pangoliner ble solgt ved markedene i Wuhan, fremholder Ball.

Les også: Kvinne på Kastrup ikke smittet av coronavirus

Omsettes mest

Ingen andre levende dyr omsettes mer ulovlig enn de utrydningstruede pangolinene, som lever i skogsområder i Asia og Afrika og som havner på markeder i Kina og Vietnam.

Ifølge Verdens naturvernunion (IUCN) er over en million pangoliner blitt tatt fra skogområdene i Asia og Afrika det siste tiåret.

Kinesiske myndigheter la i januar ned midlertidig totalforbud mot omsetning av alle ville dyr, i et forsøk på å bremse spredningen av virusepidemien.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag