Skjerper rutinene etter fallskjermulykke

Foto: Gjersøe. Peder (SCANPIX)

Ulykken som kostet Annan Forbes Hennie livet får luftsportforbundet til å se på rutinene.

23.11.11 12:25

Falllskjermulykken på Jarlsberg 17. august i år, der Annan Forbes Hennie mistet livet etter å ha kollidert med en annen hopper i lufta under et formasjonshopp, fører til at Norges Luftsportforbund (NLF) nå vil skjerpe rutinene for slike hopp.

- Første gang i Norge
- Skjermkollisjoner mellom hoppere har de senere årene blitt den vanligste dødsårsaken innen fallskjermsporten i verden, heter det i en pressemelding fra forbundet, som sier de tar denne utviklingen svært alvorlig og nå vil se på tiltak som har til hensikt å redusere sjansene for slike ulykker i framtida.

Det har i Norge ikke tidligere vært en slik type ulykke som den på Jarlsberg 17. august, ifølge NLF.

- Vi vil blant annet se på hvordan vi kan innskjerpe rutinene knyttet til formasjonshopping, sier Alvin Fyhn i Norges Luftsportsforbund til Nettavisen. Han sier formasjonshopping er en krevende øvelse der det allerede i dag stilles strenge krav om erfaring.

Krevende å hoppe i formasjon
- I dette tilfellet var det to grupper på sju og åtte hoppere som hoppet ut fra et fly med 10-12 sekunders mellomrom. Fordi man er mange personer kreves det mye av hopperne under formasjonshopp. De må være observante og tilpasse seg forholdene. Slik hopping er også mer krevende fordi skjermene er blitt mindre og raskere, sier Fyhn.

Har levert granskingsrapport
Styret i luftsportforbundet satte etter ulykken ned en granskingskommisjon, som Fyhn har ledet. Den har nå avgitt sin rapport til styret. Rapporten er også oversendt luftfartsmyndighetene og politiet, men innholdet er fortrolig på grunn av persondata.

Kolliderte 1080 fot over bakken
I en pressemelding skriver Norges Luftsportforbund at begge hopperne hadde normalt fungerende og flyvende fallskjermer i tiden før kollisjonen. De to kolliderte 1080 fot over bakken, tilnærmet front mot front. Begge hoppet fra samme fly, men i to forskjellige grupper. De skulle lande på to forskjellige landingsfelt, og kollisjonen skjedde like før begge hopperne skulle påbegynne sine landinger på hvert sitt felt.

Ifølge NLF har det ikke forekommet noe brudd på forbundets sikkerhetsbestemmelser.

Ulykken er ifølge NLF den første fallskjermulykken med dødelig utfall i Norge siden 2004. Det har i denne perioden vært foretatt 400.000 hopp. Internasjonalt har det, med utgangspunkt i statistikk fra 2009, vært én fatal ulykke per 87.944 hopp.

Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene (Østlands-Posten)

- Min beste venn
Annan Forbes Hennie var halvbror til skuespiller Aksel Hennie.

For Aksel Hennie kom brorens død rett oppi lanseringen av hans siste film, «Hodejegerne». Etter ulykken valgte han å avlyse turen til filmfestivalen i Haugesund der filmen hadde norsk premiere.

De to sto hverandre nær.

- Han har vært et viktig holdepunkt i livet mitt. En fyr som jeg elsker og elsket over alt på jord, og en fyr som var min beste venn. Han får jeg aldri tilbake, uansett, sa Aksel Hennie til P4 om tapet av broren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.