Skjerpet narkodom i Bolivia for Madelaine Rodriguez

COCHABAMBA: Madeleine Rodriguez ble fraktet av politiet med håndjern tidligere i sommer. Her på vei inn til kvinnefengslet San Sebastian i Cochabamba fredag.

COCHABAMBA: Madeleine Rodriguez ble fraktet av politiet med håndjern tidligere i sommer. Her på vei inn til kvinnefengslet San Sebastian i Cochabamba fredag. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Boliviansk lagmannsrett har skjerpet dommen mot Madelaine Rodriguez, melder NRK. Den norske kvinnen dømmes til 13 år og fire måneder for kokainsmugling.

04.09.15 20:33

Norske Madelaine Rodriguez (29) sitter fortsatt i boliviansk fengsel på ubestemt tid etter at en av de medtiltalte i narkotikasaken har anket sin dom til landets Høyesterett.

Boliviansk lagmannsrett skjerpet i august dommen mot norske Madelaine Rodriguez (29) til 13 år og fire måneder for kokainsmugling. Saken skal opp igjen på tross av at hun ikke ønsker noen anke.

– Årsaken er at den andre som er dømt i saken har anket sin dom på 20 års fengsel til Høyesterett. Reglene i Bolivia er slik at alle involverte i samme sak må avvente ny behandling før det kan avsies en rettskraftig dom, sier kvinnens norske advokat Marius Dietrichson til NTB.

Skjerpet straff

Rodriguez ble i april 2010 dømt til 13 år og fire måneders fengsel. Dommene ble senere redusert til ti år og åtte måneder. Dommen ble imidlertid anket til Høyesterett som brukte fem år på å avgjøre spørsmålet. I august skjerpet boliviansk lagmannsrett dommen til 13 år og fire måneder for kokainsmugling. Og det er denne dommen som ikke er rettskraftig på grunn av anken.

Rodriguez som i sju år har sittet i boliviansk fengsel og blant annet født to barn, håpet på en rettskraftig dom som ville sette sluttstrek for saken.

– Hvor lenge hun må vente denne gangen kan ingen si. Situasjonen er ganske håpløs, sier advokaten.

Lei venteår

– Bare gi meg dommen, så vet jeg når jeg kommer ut. Da blir jeg rolig, sa Rodriguez i juli i et lengre intervju med VG.

Hun var en av tre unge norske kvinner som i mai 2008 ble pågrepet i det de var i ferd med å reise hjem fra et ferieopphold i Bolivia. I bagasjen deres fant politiet til sammen 22,4 kilo kokain.

Mens to av kvinnene klarte å rømme og komme seg tilbake til Norge, har Rodriguez blitt sittende fengslet i Cochabamba, i påvente av en rettskraftig dom. I samme sak sitter også en norsk-boliviansk mann som er dømt til 20 års fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.