*Nettavisen* Nyheter.

Skjerpet seg - slapp 3 års fengsel

Foto: (Scanpix)

En livsomvending av de sjeldne, gjorde at den tidligere kriminelle stoffmisbrukeren ble idømt samfunnstraff i en svært alvorlig narkosak.

13.02.06 10:55

For mindre enn to år siden var den 30 år gamle mannen fast innslag i Bergens narkomiljø. Hans forbruk av narkotika hadde ført ham inn i dype pengeproblemer. Da han ble tilbudt store penger for å oppbevare ti kilo hasj for en bekjent, slo han til.

Treg behandling
Men da han skulle motta hasjen fra en kurer, ble han overtalt til å ta imot et halvt kilo kokain i tillegg. De store mengdene med narkotika plasserte han i en låst bag i leiligheten til en uvitende kamerat. Senere ble han kontaktet av sin oppdragsgiver hjemme hos seg selv. Til tross for at han ga uttrykk for irritasjon over å også måtte oppbevare kokain, ba kameraten ham om å ta vare på en store bunke narkopenger han hadde med seg. Dermed ble 30-åringen stadig mer involvert i den svært alvorlige virksomheten.

Kort tid senere ble han pågrepet og tilsto alt, men først forrige uke fikk saken sin endelig slutt, da dommen falt i Bergen tingrett. I den ga dommerne kraftig refs til påtalemyndigheten for at den trege saksgangen, og viste til at saken kunne vært avgjort som en såkalt tilståelsessak allerede sensommeren 2004.

Fra bunn til topp
Men hadde den det, ville straffeutmålingen antagelig vært en helt annen en det 30-åringen fikk fredag. For i løpet av de siste to årene har han tatt seg selv i nakken og gjort en totalomvending i livet sitt. På egen hånd har han kvittet seg med narkotikaproblemene, og begynt å studere handelsfag, med stor suksess. I høstsemesteret 2005 fikk han tre A-er og en B, noe som imponerte dommerne.

«Tiltalte har på denne måten vist at han stort sett på egen hånd har klart å gjennomgå en rehabilitering som etter rettens mening er bemerkelsesverdig. Dette må få stor betydning for straffeutmålingen» står det i dommen. Forbrytelser av denne karakter ville normalt ha gitt en ubetinget fengselsdom på litt over tre år. Men for å ikke avbryte den gode framgangen, slapp 30-åringen derfor unna med 420 timers samfunnsstraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.