Ukrainas president ble tatt imot av sin tyske kollega da han kom til Berlin søndag. Sikkerhetsnivået er hevet i den tyske hovedstaden i forbindelse med besøket.

Det er første gang Volodymyr Zelenskyj besøker Tyskland siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Besøket er ett av flere den ukrainske presidenten gjennomfører for å styrke støtten til det krigsherjede landet.

Dagen før besøket kunngjorde Tyskland en ny militær hjelpepakke verdt 2,7 milliarder euro – drøyt 31 milliarder kroner.

– En sann venn

Zelenskyj takket Tyskland for å støtten de har gitt så langt.

– I den mest utfordrende perioden i Ukrainas moderne historie har Tyskland vist seg som en sann venn og pålitelig alliert som har stått side om side med det ukrainske folket i kampen for å beskytte frihet og demokratiske verdier, skrev Zelenskyj da han signerte gjesteboken i den tyske presidentens residens.

Det er innført ekstra sikkerhetstiltak og flere veier er sperret i forbindelse med besøket, særlig i sentrumsbydelen Mitte. Elven Spree er også stengt for båttrafikk forbi regjeringskvartalet, og beboere i området har fått pålegg om å ha identifikasjonspapirer på seg til enhver tid. I luften over Berlin er helikoptre satt inn for å ivareta sikkerheten.

Pris for europeisk samling

I Tyskland skal Zelenskyj også motta Karlsprisen på vegne av det ukrainske folket. Prisen er oppkalt etter frankerkongen Karl den store – også kjent som Charlemagne – og gis for arbeid for europeisk samling.

Dagen før han ble tatt imot av presidentkollega Frank-Walter Steinmeier i Berlin, var Zelenskyj i Roma. Der møtte han president Sergio Mattarella, statsminister Giorgia Meloni og pave Frans. Sistnevnte antydet at Vatikanet kan bistå med å hente hjem ukrainske barn som er tvangsflyttet til Russland og overtatt av russiske familier.

(©NTB)