*Nettavisen* Nyheter.

Skjerpet straff i Høyesterett for nettbanksvindel

Oslo (NTB): Høyesterett har skjerpet straffen for en gjestearbeider som hjalp hackere i hjemlandet med å svindle DNB-kunder. Mannen er dømt til fengsel i ett år og ti måneder.

Ved at mannen (27) opprettet konto og nettbank i Norge, klarte hans medsammensvorne i Estland å skaffe seg tilgang til 25 kunders nettbanker. De la våren 2011 inn overførsler for over 800.000 kroner, men banken klarte å stoppe mesteparten.

Han ble dømt i både tingretten og i ankesaken. Lagmannsretten tok utgangspunkt i andre svindelsaker i samme størrelsesorden og satt straffen til ett års fengsel.

Høyesterett peker imidlertid på at nettbanksvindel ofte er en del av organiserte kriminelle miljøer på tvers av landegrensene. De viser også til at nettkriminalitet er et økende samfunnsproblem, og at det rammer tilliten til den mest brukte betalingsformen i dag. Derfor slår de fast at dette må dømmes strengt.

Høyesterett skriver at selv om slike typer angrep mot norske banker har vært sterkt økende i 2012, har tapene hittil vært begrensede. DNB kom i denne saken også på sporet av svindelen, og klarte å stoppe eller tilbakeføre alt unntatt 125.700 kroner.

Dommen på ett år og ti måneders fengsel, som falt torsdag, er fem måneder lavere enn påtalemyndighetens påstand. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.