OSLO (Nettavisen, NTB): Politiet i Oslo og Bergen sier at flere moskeer har vært i kontakt med dem, og at det er satt inn sikkerhetstiltak rundt moskeene etter angrepet på New Zealand.

- Vi er i dyp sorg, denne tragedien er så brutal. Det skjer mot et fredens hus. Det er barn og kvinner til stede. Vi er veldig bekymret over denne utviklingen og det hatet som uttrykkes mot muslimer. Vi fordømmer all terror, men ekstra sørgelig når det skjer mot et gudshus, sier Ikhlaq Ahmad, talsperson for Islamic Cultural Centre (ICC) på Grønland i Oslo, til Nettavisen.

Tema i fredagsbønnen

Fredagsbønnen gikk som normalt i moskeen i Tøyenbekken, men Ahmad forteller at i imamen kommer til å ta opp hendelsene i Christchurch i sin tale.

- Vi har ekstra beredskap i form av vektere, og vi har vært i kontakt med politiet, som sier de skal være i området, sier han videre.

Til NRK sier Ahmad at angrepet må sees i sammenheng med økende islamofobi og konspirasjonsteorier mot muslimer, også i Norge. Han sier angrepene også gir onde assosiasjoner til 22. juli-terroren i 2011.

Også hos Central Ahmet Sunnat-moskeen i Motzfeldts gate var moskéangrepene på New Zealand også samtaleemne og tema i fredagsbønnen.

- Vi fordømmer disse handlingene, sier imam Mahmood ul-Hassan på vei inn til fredagsbønn nummer to. Talsperson for moskeen, Khalid Mahmood, sier til Nettavisen at nyhetene fra New Zealand gjør inntrykk og naturlig nok er et samtaleemne.

– Vi har en løpende dialog ut ifra behovene til moskeene. Vi prøver å ivareta sikkerheten med synligere patruljering og trygghetsskapende tiltak, sier operasjonsleder i Oslo, Christian Krohn Engeseth til NRK.

Politi til stede i Bergen

Også i Bergen øker politiet sikkerheten under fredagsbønnen.

Styreleder i Bergen moské Badreddine Maizi forteller til Bergens Tidende at politiet har tatt kontakt og møter opp med en patrulje under fredagsbønnen, først og fremst for å vise medfølelse, sier han.

Radikaliseringskontakt i Vest politidistrikt Pål-Tore Haga bekrefter overfor avisa at politiet vil være til stede utenfor moskeen for å øke sikkerheten til dem som kommer.

Følger situasjonen

Islamsk Råd Norge opplyser på sin Facebook-side at de er i løpende kontakt med politiet.

– Norge har ingenting å være bekymret for, men for ordens skyld øker vi sikkerheten utenfor med ekstra mannskaper. Dersom dere ser noe mistenkelig, så ta direkte kontakt med politiet, heter det.

Muslimsk Dialognettverk (MDN) går ut med en oppfordring om økt sikkerhet i Norge, melder NTB.

– Vi oppfordrer alle moskeer i Norge til å være ekstra på vakt og samarbeide med lokalt politi om sikkerhetstiltak i moskeene, skriver de i en uttalelse der de fordømmer terrorangrepet på New Zealand.