*Nettavisen* Nyheter.

Skjønnhet = sannhet?

Foto: Privat

Det er det mange som tror, ifølge UiB-forsker.

(iBergen.no) Fra tidligere er det hevdet at pene mennesker slipper billigere unna straff, får flere fordeler, og blir oftere foretrukket i for eksempel jobbansettelser.

Forskere har ment dette skyldes en tiltrekning til det symmetriske, som ofte er definisjonen på det å være vakker. Nå mener professor i kognitiv psykologi ved Universitetet i Bergen, Rolf Reber, han kan bevise at mennesker forveksler skjønnhet med sannhet, skriver Universitetets nettavis På Høyden.

I samarbeid med førsteamanuensis Morten Brun ved Matematisk institutt satte Reber opp et forsøk der testpersonene ble presentert for regnestykker med både symmetriske og asymmetriske mønstre.

I løpet av 1,8 sekunder skulle testpersonene avgjøre om regnestykkene var riktige eller ikke.

Men selv om regnestykkene var feil, trodde mange at de symmetriske regnestykkene var korrekte.

- Vi ser at deltakerne oppfattet skjønnhet som ensbetydende med sannhet. Flere matematikere har også sagt at de tror på en gitt teori fordi den er vakker. Det er naturligvis stor forskjell på disse oppgavene og på komplisert høyere matematikk, men den samme prosesseringsmekanismen kan ligge i bunnen. Men selvsagt er ikke alle vakre teorier riktige, sier Reber til På Høyden.

Bakgrunnen for eksperimentet er en teori om at hjernen foretrekker symmetri fordi det er lettere å fordøye.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.