*Nettavisen* Nyheter.

Skjønnhet er lik sant

Vi har lett for å likestille skjønnhet med sannhet.

11.11.08 12:58

(BIIPMAG): Forsøk med enkle matematiske oppgaver viser at vi har en tendens til å likestille skjønnhet med sannhet, det skriver Universitetet i Bergens nettavis På Høyden.

Skjønnhet er viktig
Innenfor matematikken tyder mye på at skjønnhet er et viktig kriterium for å avgjøre kvaliteten på en matematisk teori. Har man flere løsninger å velge mellom, har man lettere for å foretrekke den som appellerer mest til matematikerens estetiske sans, skriver avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I et forsøk gjort av professor i kognitiv psykologi, Rolf Reber og førsteamanuensis Morten Brun ved Matematisk institutt, fant de at deltakerne hadde større sjanse for å oppfatte en oppgave som riktig om den var symmetrisk. Jo lettere hjernen vår prosesserer informasjonen, desto større sjanse er det for at vi oppfatter den som sann.

Enkelt + symmetrisk = Sant
– Det blir hevdet innenfor evolusjonspsykologien at vi fortrekker ansiktssymmetri hos en partner fordi det signaliserer god helse. Fra arkeologien viser det seg at noe av det første menneskene gjorde, var å gjøre redskapene sine symmetriske, uavhengig av om de fungerte bedre. En preferanse for symmetri synes å være helt universell. Vår teori er at jo lettere vi prosesserer noe, jo bedre liker vi det, forklarer Reber til avisen.

Siste fra biipMag:
Slik skal du vekkes om morgenen
Slik får du forholdet til å fungere
- Bare litt spiseforstyrret

GÅ TIL FORSIDEN HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.