*Nettavisen* Nyheter.

Skjøt 55 hval

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM (AP)

Kommetjie-stranden i Cape Town dekket av grindhval-blod.

31.05.09 14:38

Rundt 55 grindhval strandet lørdag på Kommetjie-stranden rett ved Cape Town på lørdag.

Lite samarbeidsvillige
Både frivillige og marinebiologer begynte arbeidet med å få hvalene ut i havet igjen, men kraftige bølger og lite samarbeidsvilje hos de strandede hvalene gjorde rednigsarbeidet vanskelig. Seks bulldosere ble benyttet.

- Det er en pågående operasjon og hvalene blir også trukket ut i havet på grunn av bølgene, sier Craig Lambinon, talsmann for den nasjonale sjøredningsinstituttet, til Reuters.

Redningsarbeiderne forsøkte etter beste evne å holde hvalene våte mens redningsarbeidet pågår.

Med pistol
Lørdag kveld kommer den forstemmende nyheten om at 30 av hvalene må avlives. Dette skal foregå ved hjelp av pistol, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

De resterende hvalene ble opplyst å være tilbake i sitt naturlige habitat.

Søndag melder Reuters at redningsaksjonen var fullstendig mislykket: Samtlige 55 hvaler måtte avlives

- Jeg er lei meg, men det var det riktige å gjøre, sier Nan Rice som leder Dolphin Action and Protection group til det Sør-Afrikanske nyhetsbyrået SAPA.

Det er fortsatt uklart hvorfor hvalene strandet, og Lambinon sier det er første gang det har skjedd på Kommetjie-stranden.

Hvalstranding - et mysterium
Hvalstranding skjer stadig oftere, men man vet ikke med sikkerhet hvorfor.

Teoriene er omtrent like mange som det har vært strandede hvaler. Den mest kontroversielle er at forandringer i jordens magnetiske felt rett før jordskjelv, og i områder som ofte er utsatt for jorskjelv, er årsaken. Dette skal igjen påvirke forskjellige sjødyrs evne til å navigere riktig.

Sonarer får skylden
En annen teori er at hvalene blir jaget på land, eksempelvis av jaktende spekkhoggere.

I den senere tid har forskere rettet fokus mot akustisk forurensing. Flere hvalstrandinger har skjedd i samband med militær testing av sonarer, skriver Science News. Man har sett eksempler på at nebbhval har blitt skylt inn mot stranden, noen ganger med blod i ører og øyne, men uten noen åpenbar forklaring for deres død.

Får blodpropp?
De fleste forskere er i dag enige om at sonarer under spesielle omstendigheter kan føre til at hval strander. Men ingen vet egentlig hvorfor. Noen tror det skader ørene deres, andre tror at lyden skaper bobler i vevet som fører til blodpropp.

En annen teori er at sonarene stresser og gjør dyrene desiorientert, som fører til hvalene kommer for fort opp til overflaten og deretter får det som blant dykkere kalles dykkersyken. Det skyldes dannelse av nitrogengass-bobler i blodomløpet og i kroppens vev. Boblene oppstår hvis man forflytter seg raskt fra dypet og opp til havoverflaten, hvor trykket er lavere.

Andre forskere har foreslått at sonarene kan høres ut som spekkhoggere, og som fører til at hvalene søker til grunnere, tryggere farvann.

400 strandet i New Zealand
De fleste hvaler som strander er arter som holder til på dypt vann. Det er dette som har ført til at de fleste forskere har landet på feilnavigering som den eneste plausible forklaringen - påvirket på enten den ene eller andre måten.

Den mest omfattende massestrandingen man kjenner til i nyere tid skjedde på New Zealand i 1985. Da strandet omkring 400 grindhvaler der. Også i 2005 strandet det 129 grindhvaler på New Zealand, men da gang greide myndighetene å redde 108 av dem.

2000

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.