RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt bamse på 205 kilo

Remi Olsen (t.v.) jaktet sammen med Tommy Östlund. Her med bjørnen på over 200 kilo de felte onsdag ved hjelp av plotthundene til Olsen
Remi Olsen (t.v.) jaktet sammen med Tommy Östlund. Her med bjørnen på over 200 kilo de felte onsdag ved hjelp av plotthundene til Olsen (Privat)
Men Remi får ikke slippe hundene sine til å jakte bjørn.

Onsdag var Olsen - med sine to plotthunder Mack og Whisp - med på å felle en hannbjørn på 205 kilo i Jämtland.

Den svært aggressive bjørnen fikk Olsen, sammen med bjørnejeger Rasmus Boström, has på etter at hundene ble sluppet. Fellingen var den andre de gjorde i Sverige med hjelp av hundene på få dager, skriver AN.no

I Saltdal har de de jaktet i 14 dager på bjørnen som har tatt sau. Også Remi Olsen har vært med på jakten med sine plotthunder, som er av typen russerstøver.

- Effektiv stopper
Men forskjellen fra Sverige er at disse hundene må holdes i bånd i Norge og kan aldri slippes løs i søk etter bjørnespor eller dyret - som følge av viltloven.

- Et sånt lovverk setter en effektiv stopper for ei effektiv jakt, mener viltkonsulent Rune Berg i Saltdal kommune, som koordinerer jakta i Saltdal, hvor det torsdag også ble funnet nye sauekadaver i Vassbotnfjell etter bjørnens herjinger.

I sammenligning med hva som er tillatt selv under ordinær bjørnejakt i Sverige omtaler han lovverket i Norge som "meningsløst".

- Det henger ikke på greip når det er snakk om skadefelling. Det må jo være litt skjønn og litt sunn fornuft, sier Berg til an.no.

- Med sporing i bånd er man heldige om man kommer over ferske spor, fortsetter en irritert viltkonsulent.

Les andre saker i Nettavisen:

Heller elghund
Terje Bø, seksjonssjef hos Direktoratet for naturforvaltning (Dirnat), forholder seg til lovverket.

- Ville ikke jakten blitt mer effektiv om hundene hadde blitt sluppet løs?

- Nei, jeg vil tro det skytes flere bjørner i Sverige med ordinære hunder, svarer Bø.

- Hvorfor er det ikke tillatt i Norge?

- Det er forbudt med "løs, på drevet, halsende hunder", som det heter i loven. Slik har det vært lenge. Det er lov med drivende hunder i jakt som på hare, gaupe og hjortevilt dersom mankehøyden er mindre enn 47 centimeter, svarer seksjonssejefen hos Dirnat som sier loven må endres dersom Olsens hunder skal kunne slippes løs.

Bø mener plotthunder kan gå løs på annet vilt og sau, og han hevder elghunder fungerer godt i jakt på bjørn:

- Den skjeller på dyret når det står stille, mens andre skjeller på sporet som ikke er tillatt.

Slik jakter den
AN har tidligere omtalt prosjektet med opptreningen av Olsens hunder. Da uttalte Olsen om plotthunden Vilja:

- Vilja skal kunne følge et spor etter bjørn, jerv eller gaupe og ikke bry seg om det kommer en hare eller en elg forbi. Dette er et svært krevende arbeid. Russerstøver og plotrasen har en enormt god nese, spesielt på «kalde» spor. Og ikke minst et fenomenalt syn.

Jakten kan foregå slik, ifølge hundefører Olsen:

- Hvis vi velger å gå etter sporet, går vi til vi har kontakt. Da slipper vi hunden. Den skal da følge bjørnen til den står for hunden eller klatrer opp i et tre. Da skal den ta los omtrent som en elghund. Bjørnen setter seg gjerne ned på rumpa og gir opp. Her skal hunden kunne jobbe med bjørnen fra to til femten meter. Vel å merke når den er ferdig utdannet.

Åte
Kjell Hansen i Saltdal har de siste ukene fått bilder av to forskjellige bjørner på sitt viltkamera utenfor hytten. Begge har snust på jervåten han har plassert.

Å skyte bjørn på åteplass er heller ikke lov, selv ikke under skadefelling.

Terje Bø hos Dirnat påpeker at det har med hvordan åten er innrettet, blant ut fra kusntig lyssetting på åteplassen. Han forklarer:

- Men ligger det et dødt kadaver av en sau vil det være fordelaktig å holde seg i nærheten i forbindelse med skadefelling, for det er stor sannsynlighet at riktig dyr vil felles i nærheten. Men det er ikke tillatt å for eksempel ta ei død ku og kjøre den ut i terrenget som åte. Det har med smittevernbestemmelser å gjøre.

an.no har forsøkt å komme i kontakt med Remi Olsen som er i Sverige, men har ikke lyktes.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere