RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt nabohunden Mirre - fikk 100.000 kroner i erstatning

Sist oppdatert:
Mannen skjøt nabohunden Mirre i nødverge i 2006. Nå har han fått 100.000 kroner i erstatning fra staten.

Finnmarken skrev i 2006 om at hunden Mirre i Varangerbotn var skutt av eierens nabo.

- Det var bare å følge blodsporene etter Mirre, så fant jeg ut hvem som hadde skutt, sa eieren til avisa.

Riktig nok innrømmet naboen å ha skadeskutt hunden, men hevdet skuddet falt i nødverge.

Ifølge rettsboka fra Indre Finnmark tingrett i 2006, der nessebymannen var tiltalt for uforsiktig omgang med våpen, med fare for andres liv og helbred, gikk skuddet av ved et uhell.

Mannen forklarte at hunden var truende og bet han to ganger.

Han hentet derfor salongrifla, og skjøt et skudd i bakken for å skremme hunden bort. Den skal ikke ha latt seg skremme, men kom ifølge tiltalte mot ham på nytt. Da tok han tak rundt låskassa på geværet, og slo løpet mot hunden. Samtidig gikk det av et skudd, som traff lapphunden i ganen. Deretter løp hunden hjem.

Sosiale følger
Opplysninger som kom fram i retten gjorde imidlertid at politiet trakk saken før rettsprosessen var ferdig. Nå er mannen ikke bare frikjent, han er også tilkjent erstatning på 80.000 kroner, samt en oppreisning på 20.000 kroner for belastninger saken har påført han.

I kjennelsen fra Statens sivilrettsforvaltning heter det «Man kan vanskelig kunne se at kravstiller kunne handlet annerledes da han ble angrepet av en hund som ikke ville gi seg, men som kom på han flere ganger».

Sivilrettsforvaltningen mener dessuten at mannen led sosiale konsekvenser av politiets siktelse, der blant annet avisoppslag, forhåndsdømming og en viss fordømmelse i nærmiljøet var årsaken.

Ordknapp
Mannen ble suspendert fra sin arbeidsplass og fikk ikke tjenestegjøre i Heimevernet som en følge av saken.

På grunn av dette, tilkjente sivilrettsforvaltningen mannen 80.000 kroner i erstatning, samt 20.000 kroner i oppreisning.

Nessebymannen er ordknapp til Finnmarken etter å ha fått erstatning.

- Eneste kommentar jeg har til det hele, er at saken har vært en enorm belastning, og jeg er glad det endelig er satt punktum for. Erstatningssaken viser at tiltalen var uberettiget fra politiets side, sier mannen.

Mer enn frifinnelse
Mannen krevde i utgangspunktet 400.000 kroner i erstatning fra staten, men sivilrettsforvaltningen tok kun utgangspunkt i tapt arbeidsfortjeneste på 80.000 kroner, samtidig som oppreisningen ble på 20.000.

- Erstatning er mye mer enn en frifinnelse, og det som er litt spesielt med denne saken, er tiden som har gått fra 2006 til han i år ble tilkjent erstatning og oppreisning. Jeg vil likevel karakterisere dette som en kraftig erstatning, sier mannens advokat Arnor Ilstad.

Nessebymannen ble sykemeldt etter at saken ble kjent, og var ute av arbeid i ett års tid.

Les flere saker i Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere