RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt og drepte naboens hund: - Trodde det var en hjort

Foto: Illustrasjonsbilde (Wikimedia Commons)
Sist oppdatert:
En Vest-Telemarking i 50-årene er dømt for å ha skutt naboens hund.

Det var i november 2011 at 56-åringen skjøt ett eller flere skudd mot naboens Leonberger med en grovkalibret rifle slik at den døde, skriver Telemarksavisa.

Ifølge den ferske dommen fra Vest-Telemark tingrett, forklarte mannen i retten at han først trodde hunden var en hjort.

- Tiltalte så et stort dyr, som han trodde var en hjort, ute på jordet ved et reveåte som tiltalte hadde lagt ut. Tiltalte tok derfor frem og gjorde klar en grovkalibret rifle. Da tiltaltes kone kom hjem og svingte bilen inn på tunet, kunne tiltalte se at det store dyret var en hund. Hunden beveget seg først mot huset, mens da den så ut til å stikke til skogs skjøt tiltalte hunden, fra vinduet i annen etasje i huset, stå det i dommen som er ført til pennen av dommerfullmektig Camilla Jensen.

- Hadde jaget sauer
Vinjemannen forklarte videre at han hadde god sikt og siktet etter hjertet til hunden. Hunden skal ha løpt mellom 40 og 50 meter før den falt død om.

Bakgrunnen for at han valgte å avlive hunden var at han mente at den aktuelle hunden hadde jaget sauene hans tidligere på høsten.

Imens vinjemannen sitter i andre etasje og følger med på den døende hunden, kommer eieren kjørende og leter etter kjæledeggen.

- Tiltalte opplyste N.N (hundeieren red. anm.) om hvor reveåtet lå og hvilken retning han hadde skutt. N.N fant der hunden død og tok den selv med seg fra åstedet, står det i dommen.

Ikke nødverge
Ifølge retten kan man ikke se at den dømte vinjemannen stod overfor en situasjon hvor han måtte forhindre at hunden angrep sauer.

- Tvert i mot har tiltalte opplyst at sauene befant seg innendørs på kvelden den 14.november 2011. Retten kan ikke se at én sau hadde forsvunnet og ikke blitt funnet igjen tidligere det året, på sommeren/høsten, vil være tilstrekkelig til å si at hunden som befant seg ved tiltaltes reveåte på noen måte jaget eller angrep dyr eller mennesker, skriver dommeren.

Etter rettens syn hadde 56-åringen flere alternative handlemåter enn å skyte for å drepe hunden, han kunne for eksempel skremt hunden vekk fra eiendommen, prøvd å oppta hunden, prøvd å finne eieren eller liknende.

Vinjemannen må nå betale 6000 kroner i bot, samt 3200 kroner i erstatning til naboen. Han må også betale 2000 i saksomkostninger.

Les flere saker i Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere