RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Skjult» epidemi truer folkehelsa

Sist oppdatert:
Fettlever er den nye epidemien etter diabetes type 2, spår forskere.

(SIDE2): En diett rik på poteter, hvitt brød og ris kan føre til en «usynlig epidemi» av farlige leversykdommer. Det melder BBC Health mandag. For det trenger ikke syns utenpå at du har mye fett i både lever og blod.

Utviklet fettlever
Forskere fra Boston skriver i tidsskriftet Obesity at mus som fikk mat med mye stivelse utviklet fettlever. De som fikk lik mengde med annen type mat utviklet ikke sykdommen.

Studien som ble utført på Boston Children's Hospital så på effekten av et kosthold med akkurat det samme kaloriinnholdet, men med ulike ingredienser målt ut fra den glykemiske indeksen.

Etter seks måneder på dietten, veide musene det samme, men de som hadde spist mat med høy GI hadde dobbelt så mye fett i kroppen enn det som er normalt. Både i blodet og i leveren.

Farlig epidemi
Sjefforsker Dr. David Ludwig mente resultatene også vil gjelde for mennesker og også barn hvor man ser at fettlever har blitt mer og mer vanlig.

- Dette er en skjult, men farlig epidemi, sa han. Akkurat som diabetes type 2 eksploderte og gjorde oss mer bevisste på 90-tallet kommer fettlever til å være det neste tiårets epidemi, sa han.

Også Tam Fry ved National Obesity Forum mente det var klinkende klart at å spise et kosthold rikt på høyglykemisk mat kan føre til mer fett i kroppen.

- Fettlever kommer til å bli fremtidens tragedie dersom vi ikke gjør noe med det.

Her er maten med høy glykemisk indeks:

Potetmos
Hvitt brød
Potetgull
Noen typer frokostblandinger (Coco Pops, Cornflakes, Rice Krispies)
Hvit ris

Mat med moderat glykemisk indeks:

Kokte poteter
Pita brød
Basmati brød
Honning
Fullkornsbrød

Mat med lav glykemisk indeks:

Peanøtter
Rug- og helkornbrød
Helmelk og skummet melk
Kokte gulrøtter
Bakte bønner

(Kilde: BBC Health)

HVA ER FETTLEVER?:

Kronisk fettlever er en tilstand med raskt økende insidens i den vestlige verden. Den inndeles i alkoholisk og ikke-alkoholisk fettleversykdom. Den siste er oftest betinget av metabolske sykdommer som diabetes, overvekt og hyperlipidemi.


Fettlever kan oppstå som følge av en rekke ulike lidelser, deriblant leverforgiftning på grunn av fosfor, kloroform og andre klorholdige forbindelser, kronisk betennelsestilstander som tuberkulose, metabolsk svikt som følge av diabetes, eller også som følge av underernæring, kronisk alkoholisme og vitamin E-mangel. Behandling krever fettredusert spesialkost og restriksjon med hensyn til inntak av kolesterol.

(Kilder: Tidsskrift for den Norske legeforening, DinKost.no.)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere