Muslimer er i ferd med å «erobre» Europa, uttalte den ledende imamen i moskeen hos Det Islamske Forbund i Danmark til deres skjulte kamera, ifølge Dansk TV 2.

Dansk TV 2s opptak er gjort ved hjelp av muldvarpen «Fatma» og en dekkhistorie om at hun oppsøker imamen for å få veiledning om hvordan hun som nyankommen muslim i Danmark skal gå fram.

- Hva vet vi egentlig om det som skjer i norske moskeer, spør tidligere politiker Kristin Clemet og oppfordrer nå norske journalister til å gjøre det samme som danskene.

Si din mening nederst i saken!

Lignende avsløringer ble gjort i Norge allerede i 2000 av den nå landskjente norsk-somaliske kvinnen Kadra Yusuf.

Gerhard Helskog var redaktør og programleder for serien og forsvarer bruken av skjult kamera i Kadra-saken. Han mener at skjult kamera i blant er helt nødvendig.

Les også: Norsk imam: – Helt feil å si at «muslimer erobrer Europa»

– Nødvendig å avsløre løgner

I TV2-programmet «Rikets tilstand», avslørte Yusuf sammen med blant andre reporter Tonje Steinsland og researcher Hege Storhaug norske imamer som oppfordret til omskjæring av barn og ungdom.

(Saken fortsetter under bildet)

– Flere minoritetskvinner fikk muligheten til å bevise det de hadde forsøkt å varsle om, nemlig at jenter ble kjønnslemlestet, etter ekstremt presse fra familie og klanene, forteller Helskog til Nettavisen og fortsetter:

– I Kadra-saken var det helt nødvendig og ikke noe å diskutere. Det var nødvendig å avsløre løgnene som dekket over mishandlingen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på e-post, eller ring 02060

Helskog understreker at han ikke kan vurdere om skjult kamera var nødvendig i Danmark. Dette er fordi han ikke vet nok om hvorvidt danskene prøvde å få disse holdningene frem gjennom åpne metoder og fordi han ikke vet om det som avsløres er alvorlig nok til å bruke en slik metode. Han legger imidlertid vekt på at skjult kamera er nødvendig i tilfeller der det står om liv og helse.

– I nødstilfeller eller når vi vet at noen med makt og innflytelse juger systematisk, så kan skjult kamera være nødvendig, sier han.

Les også: Sys igjen etter fødsel

Kadra Yusufs foreldre ville at hun skulle omskjæres. Den unge jenta gikk da til en imam for å søke råd.

– Kadra var under et ekstremt press fra voksne som forlangte at hun skulle bli kjønnslemlestet. Hun søkte hjelp hos en imam, men fikk ikke hjelp i moskeen. Imamen sa: adlyd mor og far. Dette er motbydelige overgrep mot ungdom, de blir lemlestet for livet. Vi snakker absolutt om liv og helse. Kjønnslemlesting er en kriminell praksis. Det var ingen annen måte å vise det på enn at hun gikk inn igjen og dokumenterte hva imamene sa i lukkede rom, sier Helskog.

«Rikets tilstand» intervjuet i tillegg imamene Kadra Yusuf møtte åpnet, hvorpå de nektet for alt.

– I møte med oss som journalister løy de og sa at kjønnslemlesting var ukjent, at de var mot det og at det aldri forekom, forteller Helskog.

Den daværende programlederen framhever ogs at dersom man velger å benytte skjult kamera, er det avgjørende hvordan man håndterer materialet.

– Vi la ut utskrifter av råopptak fordi vi ville ha maks åpenhet, sier han.

Tawic Islamic Center saksøkte TV 2, men kanalen ble frifunnet etter Kadra-programmet.

Uortodokse midler

Også leder i Norsk Journalistlag forsvarer skjult kamera i enkelte tilfeller.

– Jo mer lukket et samfunn er, jo større behov er det for uortodokse midler, sier Thomas Spence til Nettavisen og fortsetter:

– Ved vanskelig tilgjengelige miljøer er det klart at sannsynligheten øker for at den eneste måten er å bruke slike uortodokse virkemidler.

– Journalisters blindsone

Spence ønsker ikke å kommetere framgangsmåten som ble brukt i Danmark spesielt, men sier han synes norske journalister kan bli bedre til å informere om slike forhold.

– Vi har sett det fra Danmark, og det er en grunn til at norske medier bør bli bedre. Det er blindsoner for journalister og det er miljøer norske journalister ikke er kompetente nok til eller ikke har språklig kompetanse til å komme inn i, sier Spence.

Les også: Imam i Kristiansand trekker seg og beklager

Også i Norge

NJ-lederen mener vi ikke kan utelukke at slike holdninger også befinner seg blant imamer i norske moskeer.

– Vi har fått signaler om slikt i Norge og Storbritannia. Det er et sterkt eksempel fra Danmark med belæring i hvordan sharialoven skulle gjelde. Det vil være et element som er i strid med dansk lov og det vi oppfatter som kvinners rettigheter og humanitære verdier i samfunnet i både Danmark og Norge, sier Spence.

Spence er tydelig på at slike holdninger bør bli kjent.

– Religiøse miljøer der det blir messet om sharialover påvirker unge til holdninger som offentligheten bør kjenne til. Det er av samfunnsmessig interesse å informere om imamer som predikerer sharia, det er viktig å få fram. Rent stoffsrettlig er det i strid med danske verdier og vårt samfunn, sier han.

Etter at opptakene med Kadra Yusuf ble offentliggjort, kom det i gang en åpen debatt.

– Jeg mener Kadra-saken ble vendepunktet som førte til at Norge fikk Europas beste integreringsdebatt, sier Helskog.

Han mener Norge her skiller seg fra Danmark.

– Kritikken kom jo fra minoritetskvinnene selv, kritikken kom fra «innsiden» og fikk dermed en mye større tyngde. Dermed slapp vi å få den polariserte debatten de har hatt i Danmark, og resten av Europa, sier Helskog.

Helskog er sikker på at debatten reddet et stort antall jenter fra å bli lemlestet.

– Avsløringene var en belastning for mange i det somalisk-norske miljøet, men raskt ble det åpenbart at vi fikk en mer ærlig, konstruktiv og sunn debatt, sier han.

– Drittmetode

Både Helskog og Spence understreker at løsningen er åpenhet.

– Skjult kamera er en drittmetode, sier Helskog.

Thomas Spence råder muslimske lukkede miljøer til å være åpne, slik at journalister slipper å bruke metoder som skjult kamera.

– Hovedregelen er at man alltid skal identifisere seg når man er journalist. Imidlertid har vi en presseetikk som tar hensyn til at det noen ganger er umulig å fremskaffe informasjon, fakta eller bevis ved viktige samfunnsforhold og da kan det gjøres unntak, sier Spence.

Også Helskog er klar i sin tale:

- Hvis de danske imamene har en eller annen grandios plan om å ta over Danmark får de være tøffe nok til å si det høyt, sier Helskog.