*Nettavisen* Nyheter.

Skjulte eiere er en uting

De siste dagers avsløringer om teleselskapet Ventelo er en ny bekreftelse på at skjult eierskap er en uting. La det også være en vekker for offentlige myndigheter.

Teleselskapet Ventelo er resultatet av flere oppkjøp, og er i dag et stort tele- og bredbåndsselskap med mange kunder, blant dem Dagens Næringsliv. Det ingen av kundene visste, var hvem som i realiteten stod bak selskapet.

Normalt har det kanskje ikke så mye å si for den jevne kunde heller hvem som eier hver aksjepost i Telenor, men når de skjulte eierne er i klart flertall og kundene det er snakk om er Forsvaret og Politiet, begynner det å bli problematisk.

Korrupsjonsjeger Eva Joly er forkjemper for prinsippet om at du skal kjenne din kunde og andre du gjør forretninger med. Dette prinsippet er viktig for å komme til livs stadig mer sofistikert økonomisk kriminalitet. Nøkkelord er hvitvasking av narkotikapenger, finansiering av terrorisme - eller ren og skjær skatteunndragelse.

Dessverre er ikke skjult eierskap noe nytt. Shipping er fullt av det, og historien strekker seg tilbake til ruvende skattesnytere som Hilmar Reksten og Anders Jahre.

Selv den rikeste nordmann gjennom alle tider, John Fredriksen, opererer med skjult eierskap. Alle båtene hans eies av skatteparadisselskaper, og disse igjen eies av selskaper som eies og ledes av stråmenn på Kypros.

Den norske stat er motstander av skjult eierskap og skatteparadiser, og arbeider internasjonalt for å få bukt med denne snyltingen på internasjonale regler og skatteregimer. Det er bra, men det er et møysommelig arbeid. Og vi er stygt redd for at det alltid vil dukke opp en ny øygruppe som øyner kjappe penger ved å lage nullskatt-regler og selge hemmelighold.

Men når Norge først har denne holdningen, så må det offentlige følge opp. Et sted å begynne er offentlige innkjøp. Det bør være et krav at man kjenner de reelle eierne av selskaper staten kjøper tjenester av. La i så måte Ventelo være en vekker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.