RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skoene som kan skade deg

Sist oppdatert:
En av fem kvinner vil få så alvorlige skader av stilettheler og spisse sko, at de risikerer å få deformerte føtter eller må gå i filtsko i månedsvis, advarer dansk forsker.

Dersom du vil bevare din egen helse bør du trosse motetipsene og velge sko som er formet etter føttene, i hvert fall til hverdagsbruk, skriver danske B.T.

Du kan få problemer med å gå
Ekspertene advarer mot at det er moten og ikke føttenes form som bestemmer hvordan en sko skal se ut. Enkelte typer sko kan i lengden være så belastende for føttene at du ender opp med verkende og deformerte føtter og får problemer med å gå ordentlig.

Ifølge Finn Bojsen-Møller som er lektor og dr.med. ved Universitetet i København kan en av fem kvinner få så alvorlige skader at de kan få problemer med å gå på tur dersom det snør.

Gjelder også menn
- Mange føtter er i en sørgelig forfatning, og lider voldsomt i usunne sko. Dette fører blant annet til skeive tær, noe som kan gi store problemer når man blir eldre. Vi har i mange år forsøkt å bekjempe den usunne skomoten. Føttene skal jo gjerne kunne bære oss hele livet, og de har allerede mye å gjøre når de daglig bærer både oss og alt det vi sleper på, sier Bojsen-Møller.

Selv om 90 prosent av alle som har problemer med føttene er kvinner advarer han også mot at enkelte herresko også har en tendens til å være for spisse og smale. Menn bør derfor ikke være flau over å trekke på seg noen skikkelige Ecco-sko av den typen som deres gamle lærer brukte.

Det optimale er visstnok å kunne gå uten sko, eller i enkle sandaler som tillater at tærne kan strekke seg skikkelig.

Les også:
Føttenes fiender
J-Lo-mote kan skade deg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere