Gå til sidens hovedinnhold

Skogbrann-varsel sendt til alle i Oslo

Det er fortsatt blodrød skogbrannfare i store deler av landet. I Oslo har alle innbyggere fått brann-varsel på tekstmelding

Varmen vi har hatt har sørget for tørre skoger og knallrød skogbrannfare i store deler av landet, og det har skapt enormt hodebry for brannvesen og politi den siste tiden. Flere steder har innført forbud mot grilling, både i egen hage og i skog og mark.

Meteorologene har også gått ut og meldt om knallrød skogbrannfare i 14 av 18 fylker.

Det er kun Troms, Finnmark og Nordland som ikke har farenivå på rødt. I de fylkene er det heller ikke fare for at brannfaren øker.

Les også

Meteorolog: Fortsatt ekstrem brannfare

Stengte Sørlandsbanen

Sørlandsbanen ble stengt fredag ettermiddag mellom Nelaug og Selåsvatn på grunn av skogbrann i nærheten av sporet. Brannvesenet melder at de har kontroll over brannen.

Ifølge politiet i Agder, brenner det i et område på 10 x 100 meter langs toglinjen. Det er lite vind i området, men selvsagt svært tørt.

– Du må regne med forsinkelser og innstillinger. Vi arbeider med å organisere alternativ transport, skriver NSB på sine hjemmesider, ifølge NTB.

Sendte tekstmelding om brannfare

I en tekstmelding til alle sine innbyggere advarer Oslo kommune mot den ekstreme brannfaren. All bruk av ild er absolutt forbudt.

Før nok en flott sommerhelg, sendte kommunen fredag ettermiddag ut følgende melding til befolkningen i Oslo:

«Advarsel! Det er meget stor skogbrannfare i Oslo. Minner om totalforbud mot bål, grill og ild nær marka, skogen og på øyene».

Forsvarlig grilling under oppsyn i egen hage, sameier- eller borettslag og i byparker innenfor ring 3 er lov.

– Men, husk slukkevann og at grillen kun må kastes i avfallskonteinere beregnet for engangsgrill, formaner kommunen.

Les mer: Frykter storbrann: Brannhelikopter og slukningsmannskap fra flere kommuner på vei

Brant bål i tørr verneverdig skog

Brannvesenet i Hedmark fikk melding om to kubbebål, men da de ankom stedet var kubbebålene allerede utbrent.

- Dette er veldig alvorlig, sa branningeniør, Torgeir Dybvig til Nettavisen.

- Jeg har aldri sett dette før, men dette er noe man lager for å koke kaffe. De er skåret ut med motorsag, så de er laget på en ordentlig måte. I tillegg er det tilsatt en slags form for tennvæske.

Dybvig forteller presiserte overfor Nettavisen at området rundt Furuberget er veldig tørt.

Kubbene ble funnet i nærheten av bebyggelse, men det var ingen umiddelbar risiko for at en eventuell skogbrann hadde spredt seg til hus i området.

Les også

Brant bål i tørr verneverdig skog

Stor brannfare i hele Norge

Over hele Sør-Norge er det fortsatt ekstrem skogbrannfare. Høy temperatur og fravær av regn fører til stadig flere oppdrag for brannvesenet.

Flere kommuner og fylker har innført forbud mot åpen ild i naturen, og butikker fjerner engangsgriller fra hyllene sine. I tillegg innfører flere kommuner vanningsforbud og vannrestriksjoner.

Les mer: Her innføres det forbud mot å vanne hagen med spreder og slange

På Ombo i Rogaland ble over 50 brannfolk satt til å slokke å brannen som oppstod søndag 27. mai.

Les også

Politiet avhører vitner til Ombo-brannen

Fredag 1. juni ble et næringsbygg i Sem i Vestfold totalskadd etter en brann. I Hedmark brant to campingvogner ned til grunnen ved Mjøsa, og en barnehage ble evakuert like ved.

– Dette gikk veldig bra, tatt i betraktning at vi var på en annen bygningsbrann da meldingen kom. Vi fikk stor hjelp av Stokke og Sandefjord. Bygget hvor brannen oppsto er nedbrent, skriver vakthavende brannsjef Hedin Gibbons ved Vestfold interkommunale brannvesen på Twitter.

14 branner daglig

Tall Dagbladet hentet inn fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at så langt i mai og juni har det vært 499 branner fordelt på 36 dager. Det gir et snitt på 14 branner hver dag.

– Det er en ekstrem situasjon. Jeg kan ikke huske at det har vært så tørt så tidlig på sommeren noen gang, sier Hans Kristian Madsen, fungerende seksjonssjef for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, til Dagbladet.

Les også

Næringsbygg totalskadd etter brann på Sem i Vestfold

Kommentarer til denne saken