Skogbrannen i Rogaland: - Hjelpen fra helikopterne har vært uvurderlig

BISTÅR I SLUKKINGEN: Inntil 23 helikoptre kan aktiveres, ifølge DSB. Bildet viser et helikopter som står klar til å bistå i slukkingen i Sokndal.

BISTÅR I SLUKKINGEN: Inntil 23 helikoptre kan aktiveres, ifølge DSB. Bildet viser et helikopter som står klar til å bistå i slukkingen i Sokndal. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det har begynt å regne i skogbrannområdet i Rogaland. Samtidig er det ventet at vinden vil ta seg opp.

24.04.19 14:16

OSLO (Nettavisen, NTB): Skogbrannen i Sokndal i Rogaland fortsatte å herje onsdag morgen. Hundrevis er evakuert.

Ved 09-tiden meldte rådmannen i Soknal kommune at brannmannskapene begynner å få kontroll på brannen. Meteorologene melder at det har begynt å regne i området, men det er ikke ventet store mengder, og det ventes vindøkning.

150 brannmannskaper, Heimevernet og frivillige deltar i slokkingen, i tillegg til de seks helikoptrene.

- Hjelpen fra skogbrannhelikopterne har vært uvurderlig, sier rådmann Karl Johan E. Olsen i Sokndal kommune til Dalane Tidende.

Klokka 12: - Større grad av kontroll

Rett før klokka 12 melder Sørvest politidistrikt at de begynner å få oversikt over brannen i Sokndal.

- Vi har fått litt hjelp av regnet som kom i formiddag, og brannmannskapene og frivillige har gjort en veldig god innsats. Det er en litt større grad av kontroll enn tidligere, sier operasjonsleder Toralv Skårland.

Ifølge politiet er vinden fortsatt en utfordring og vil bli en ennå større utfordring hvis den øker. Det brenner fortsatt kraftig, og det er ikke kontroll på brannen. Det har så langt brent cirka 7500 mål.

- Det brenner fremdeles inne i dette området, men vi klarer nå å hindre ytterligere spredning, sier Skårland ifølge en pressemelding fra politiet.


Har inntil 23 helikoptre

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde onsdag morgen et internt koordineringsmøte for å kunne aktivere ytterligere helikopterstøtte til brannområdene. I tillegg til Sokndal herjer en storbrann i Lyngdal i Vest-Agder.

Direktør Cecilie Daae i DSB betegner situasjonen som alvorlig begge steder.

– Inntil 23 helikoptre kan aktiveres ved behov, sier Daae til NRK i 9-tiden onsdag.

Klokka 09.15: - Begynner å få kontroll

Til Aftenbladet klokka 09.15 opplyste rådmannen i Sokndal at brannmannskapene begynner å få kontroll på brannen.

- Den kan blusse opp igjen på grunn av vinden, men vi har ganske god kontroll nå, sier han til avisa.

Venter sterke vindkast

Onsdag har det begynt å regne i brannområdet i Rogaland, men det er bare snakk om små mengder, opplyser Meteorologisk institutt.

- Verre er det at østavinden kommer å ta seg opp med sterke vindkast. Det er dårlig nytt for brannbekjempingen, skriver meteorologene på Twitter.

– Det er en krevende brann, og det verste er vinden, sier brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning IKS til NRK.

Han sier de begynner å få oversikt over brannen, men frykter vinden.

7500 mål har brent

- Det brenner fortsatt kraftig, og det er ikke kontroll på brannen. Det har så langt brent cirka 7500 mål. 148 boenheter er evakuert, og det vurderes fortløpende om flere skal evakueres, uttalte Toralv Skårland, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, i en pressemelding onsdag morgen.

- Hele natten har blitt brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig. Situasjonen er fremdeles kritisk, uttalte Skårland.

Stort lyserødt felt viser området der det brenner onsdag formiddag. Grønne felt er områder som er evakuert. Foto: (Politiet)

Skogbrannen i Sokndal i Rogaland har satt ressursene på prøve. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)


Politiet uttalte onsdag morgen at de er bekymret for at brannen skal spre seg til Knubedal og videre i retning mot den verneverdige trehusbebyggelsen i Sogndalsstrand.

Skogbrannfare i flere fylker

Det er stor skogbrannfare i nesten alle landets fylker. Det er fare for skogbrann, samt gress- og lyngbrann, i rundt 100 steder over hele landet, opplyser Meteorologisk institutt.

Disse områdene ligger i alle landets fylker foruten Finnmark.

Både i Hedmark, Buskerud, Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Trøndelag er faren stor i en rekke kommuner.

Lyngdal: 4000 mål

I Lyngdal i Vest-Agder er et område på om lag 4000 mål har brent. Det brant fortsatt onsdag morgen, og over 40 mannskaper var i gang med slokking.

Like etter klokken åtte onsdag morgen opplyte Agder politidistrikt til Nettavisen at de var i gang med å evakuere beboere:

- Brannen er ikke under kontroll, og vi har nå satt i gang evakuering av ti bygninger. Det dreier seg om hus og en eller to gårder. Dette gjør vi i sikkerhetsfall, for å sørge for at det ikke er personer i byggene, sier operasjonsleder Kjell Upsahl.

Innsats fra store brannmannskaper og helikoptre førte til at skogbrannen i Lyngdal var under kontroll og nær slokket ved 09.45-tiden.

– Jeg har vel sjelden vært så glad for regn som nettopp i dag, sier brannsjef Jon Inge Aasen for Brannvesenet Sør til Fædrelandsvennen.

På heia mellom Kvinesdal og Lyngdal brant det fremdeles godt natt til onsdag, og fra E39 så man tydelig skogbrannene. Foto: (NTB scanpix)


Får forsterkninger

30 personer fra Heimevernet og nye brannmannskaper ankom Sokndal klokken 4.30.

– Vi har nå en gjennomgang av områdene som vurderes som mest kritiske. I løpet av natten har branner dødd ut enkelte steder, men oppstått i nye områder. Situasjonen er under utvikling, uttalte rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til NTB klokken 5.08.

Det hadde på det tidspunktet brent i 6000 mål, opplyste Sørvest politidistrikt i en pressemelding. Brannen hadde spredt seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust brant ned. Politiet fryktet at brannen kunne spre seg til Knubedal og videre retning Sogndalsstranda, der det er verneverdig trehusbebyggelse.

Full innsats

Ordfører Trond Arne Pedersen opplyste tidligere til NTB at brannen var ventet å komme tett på bebyggelsen innen onsdag morgen, men sier at den faren nå er noe redusert.

– Det har vært full innsats fra 40 til 50 brannmannskaper gjennom natta. Vår strategi onsdag morgen er å få helikoptre opp med en gang det blir lyst. Samtidig skal vi få inn friske brannmannskaper, personell fra Forsvaret og annen bistand, uttalte rådmann Karl Johan Engelhart Olsen.

Twitter opplyser Statens skogbrannhelikopter, som koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge, at tre helikoptre er satt inn i Sokndal og tre i Lyngdal.

– Disse blir forsterket med ytterligere fem maskiner ved behov utover dagen.

220 sjekket inn

Hundrevis av beboere har hittil blitt evakuert.

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått med den omfattende evakueringsarbeidet. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell. Lokale bønder har også bidratt med egne vannvogner.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Stengte veier

Alle innfartsveier til brannområdet er stengt, opplyser politiet. Fylkesvei 44 er stengt fra Åna-Sira til Sokndal Sentrum og Fylkesvei 1 stenges mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen. I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved broen mot Hanaberg.

Sokndal kommune skriver på Facebook at skolen stenges på grunn av brann og røykutvikling.

Pakket familiebilder

Blant dem som ble evakuert til Sokndalshallen er ekteparet Gunn Therese Birkeland og Arnt Ove Børildsen, som pakket bunaden og bilder av sine barn da skogbrannen brøt ut, ifølge Dalane Tidende.

– Jeg har opplevd å miste alt da jeg var liten. Jeg vil ikke oppleve det igjen, forteller Birkeland, som var åtte år da hun og familien mistet huset til en brann.

Skogbrannen herjet i Åmot i Sokndal tirsdag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Se de siste meldingene fra brann- og redningsetatene:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.