RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skogbrannen i Sverige ute av kontroll - første dødsfall meldt

Skogbrannen som siden torsdag har herjet i Sala kommune i Västmanland er fremdeles ikke under kontroll.
Skogbrannen som siden torsdag har herjet i Sala kommune i Västmanland er fremdeles ikke under kontroll. Foto: Jocke Berglund (TT, NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Store brannmannskaper kjemper mot den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid.

«Man får gråten i halsen, fy fan vad hopplöst det är», sier brannmann Tomas Engström, til Aftonbladet.

Fredrik Lennander i Expressen.se melder tirsdag ved 06.20-tiden følgende i avisens live-dekning:

En mann er funnet død i Västmanland, hvor den verste skogbrannen i moderne tid i Sverige herjer. Flammene har rasert store skogsområder og tvunget 1.200 personer til å evakuere.

Den omkomne er en mann i 30-årene. Han ble funnet sterkt forbrent nord for Stabäck like etter midnatt. Politiet tror han omkom i forbindelse med den store brannen i Sala kommune, men de kjenner så langt ikke hendelsesforløpet, ifølge nyhetsbyrået TT.

Liket kunne ikke identifiseres, men politiet tror de vet hvem mannen er. Han hadde vært savnet siden mandag, melder Aftonbladet.

Alvorlig skadd
Politiet tror at den omkomne har tilknytning til en 42 år gammel mann som ble funnet alvorlig skadd på en skogsvei i Ängelsberg mandag.

- Det er uklart om de utførte arbeid i skogen. Vi tror at de har en forbindelse til hverandre, sier befal Ivan Åslund ved Västmanlandspolisen, ifølge avisen.

Mannen kjørte tømmerbil i et område nær skogbrannen da han av ukjente årsaker ble liggende skadd i veibanen.

Redningsmannskapene jobbet i flere timer for å komme fram til mannen, som hadde kontakt med familiemedlemmer på telefon.

- Han fortalte at det brant på begge sider av ham, og vi svarte at redningen var på vei fra flere kanter, forteller en nær slektning av mannen til Aftonbladet.

Helikoptre slapp vann over stedet, mens røykdykkere forsøkte å hogge seg gjennom vegetasjonen for å nå fram til 42-åringen. Til slutt ble han fraktet bort med ambulanse.

Eksepsjonell
– Situasjonen er helt eksepsjonell. Det er den største skogbrannen i moderne tid, sier brannvesenets talsmann Fredrik Eriksson til avisen.

Brannen foregikk tirsdag på et område på opp mot 1 ganger 1,5 mil. Over hundre personer deltar i arbeidet med å slukke brannen, og mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet. 13 helikoptre er blitt brukt til å slippe vann over flammene.

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått brannen til å spre seg raskt. Natt til tirsdag var ikke målet å slukke brannen, men å begrense den, ifølge de lokale myndighetene i Västmanland.

- Kaotisk og vemodig
200 personer har måtte evakuere hjemmene sine og i tettstedet Norberg fikk 4.500 mennesker beskjed om hva de skal gjøre hvis også de må evakueres.

Innbyggere i tettstedene Gammelby, Ängelsberg og Västervåla var de som i løpet av mandagen evakuert.

Norberg i Västmanland i Sverige ligger cirka 40 mil øst for Oslo og cirka 18 mil nordvest for Stockholm.

- Det føles kaotisk, vemodig og uvirkelig, sier Christer Eriksson, en av dem som måtte dra idet flammene nærmet seg.

På ettermiddagen ble ni personer, som jobbet frivillig med slokking av brannen, hentet ut av brannområdet med forsvarshelikopteret Black Hawk.

Fem skogsarbeidere ble tvunget til å hoppe i sjøen for å unnslippe flammene, skriver avisa Vestmanlands Läns Tidning.

Varmerekord
To italienske spesialfly settes inn i slukningsarbeidet tirsdag. De kan frakte opptil fem kubikkmeter vann hver. Også to fly fra Frankrike av samme type settes inn i arbeidet. Det fryktes at slukningsarbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Værforholdene er vanskelige, og i tettstedet Sala ble det mandag målt 34,4 grader, noe som var ny varmerekord.

– Blant tretoppene blåser det 15 meter per sekund. Det gjør at gnister kan forflytte seg flere kilometer, sier Erik Bergman i den svenske redningstjenesten ifølge Aftonbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere