Politiet har opprettet en undersøkelsessak for å finne årsaken til brannen som har pågått i Øygarden kommune siden torsdag 3. juni, melder Vest politidistrikt fredag.

- Det er så langt ingen opplysninger om hvordan brannen startet. Politiet har derfor startet en bred etterforsking, heter det i en pressemelding.

Kriminalteknikere fra Vest politidistrikt vil i løpet av dagen starte sine undersøkelser, og det vil bli gjennomført vitneavhør av personer som bor i området der brannen startet.

Storbrannen som herjet på Sotra torsdag ble natt til fredag meldt å være under kontroll, men fredag morgen turde ikke brannvesenet si det samme, melder Bergensavisen. Det er ute farevarsel om skogbrannfare for hele Vestlandet, og selv om det er ventet noe nedbør gjennom helgen, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen at det nødvendigvis ikke blir store mengder.

- Ekstremt tørt

- Vi melder ikke kontroll nå, siden det er et svært område som har brent. Vi gjør alt for å forebygge at dette skal ta av igjen. Det er ekstremt tørt, og vind er en faktor som spiller veldig mye inn på sånne branner som dette, sier innsatsleder Pål Hansen i brannvesenet til avisa like etter klokka 07 fredag.

Meteorologene har meldt at vinden skal ta seg opp igjen.

Krimteknikere på stedet

Krimteknikere ble fredag sendt til Fjæreide for å gjøre undersøkelser, melder Bergensavisen.

- Vi har startet etterforskning og prøver å danne oss et bilde av hva som har skjedd og hvordan brannen startet, sier Sven Erik Midthjell, seksjonsleder ved Askøy og Øygarden lensmannskontor til avisa.

Les også: Erna Solberg: – Grusomt å se bilder av flammene

BA (+): Her brenner familieboligen på Kårtveit

Det har vært et par mindre branntilløp natt til fredag som brannmannskapene har slått ned, opplyser politiet.

De første meldingene om brannen kom ved 12-tiden torsdag, og store styrker rykket ut. Rundt 150 brannmannskaper fra ti brannstasjoner har deltatt i slokkearbeidet sammen med Sivilforsvaret.

– Nødetatene har vært til stede i området i natt. Politiet har bistått med å sperre av områder, sikre verdier og håndtere evakuerte. I løpet av morgentimene fredag blir det rullering av mannskap og det vil også bli satt inn helikopter, sier Hausvik.

Det begynte først å brenne i den tørre lyngvegetasjonen ved Fjæreidepollen på Sotra. Deretter spredte brannen seg i stor fart nordover, blant annet til Dalaskjenet, der et hus begynte å brenne, før den blusset opp i Kårtveitpollen noen kilometer lenger nord. I alt er to hus tatt av flammene.

Setter inn flere helikoptre

I løpet av natten har 50 mann fra Sivilforsvaret vært på plass. De har hatt observasjonsposter for å se om det dukker opp nye branner. Fredag morgen er to helikoptre satt inn i slukkingsarbeidet på Ågotnes, skriver Bergens Tidende.

– De har fått sine områder de jobber på. Ett er i området der brannen startet, sør for Ågotnes, og ett opp mot Ågotnes, sier vaktkommandør Ole Jacob Hartvigsen i 110 Vest.

Seks nye helikoptre vil være klare til å bidra fra klokka 10.

Vel 500 personer fra flere bebygde områder i nærheten er evakuert.

If setter krisestab

Forsikringsselskapet If har satt krisestab for å kunne bidra med hjelp på kort varsel hvis brannen på Sotra skulle blusse opp igjen. Foreløpig har ikke selskapet fått inn skademeldinger etter brannen som startet torsdag.

– Vi har satt skadeapparatet i beredskap, slik at vi raskt kan bidra med å assistere huseiere som er blitt berørt av brannen. Vi er forberedt på at enkelte hus allerede kan ha fått sotskader på kledningen utvendig, og er derfor klare med eksperter på skadesanering, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til NTB.