SVEIO/OSLO (NTB): En nedlagt skole på Vandaskog i Sveio brant lørdag morgen ned til grunnen. Det begynte også å brenne i terrenget rundt skolen.

Om lag 100 mål ble svidd av i brannen, opplyser politiet. Den gamle skolebygningen er fullstendig nedbrent.

Politiet fikk melding om brannen klokka 6.22. Da klokka nærmet seg 9, kunne brannmannskapene melde at de hadde kontroll over flammene. Men det var fortsatt glør og varme i vegetasjonen rundt skolen, og etterslukkingen fortsatte derfor i noen timer utover formiddagen før innsatsen ble avsluttet.

- Brannvesenet har vakt på stedet for å sjekke at det ikke blusser opp igjen, sier operasjonsleder Norunn Byrknes i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

Årsaken ikke kjent
Om lag 20 husstander i området ble evakuert på grunn av flammene. Det ble etablert møtepunkt på kommunehuset i Sveio, og kommunen nedsatte krisestab. Beboere lenger unna ble varslet, men ikke evakuert.

Flertallet av de evakuerte tok inn hos venner og familie, opplyser politiet. Lørdag ettermiddag fikk de komme tilbake til hjemmene sine.

Det er ikke kjent hvordan brannen oppsto.

- Politiet har vært på stedet, men det er for varmt til å undersøke videre, sier Byrknes.

Vandaskog skole er siden nedleggelsen blitt benyttet som forsamlingshus. Ifølge Byrknes ser det ut til at brannen startet i skolebygningen og spredte seg derfra til vegetasjonen, men hendelsesforløpet er ikke endelig avklart.

- Dersom publikum har opplysninger, er vi veldig interessert i det, sier operasjonslederen.

Stor brannfare
På det meste deltok 35 brannfolk fra Sveio og Haugesund i slukningsarbeidet på stedet. Sivilforsvaret ble også tilkalt.

Det første varselet om brannen kom fra en forbipasserende båt. Kort tid etter kom en ny melding fra en brannmann som bor i området, ifølge Haugesunds Avis.

- Vi var her ti– femten minutter etter at alarmen gikk, sier brannmester Jarle Erdalsdal ved Sveio stasjon til avisa.

Brannen begynte etter hvert å spre seg vestover fra skolen mot Lyngholm, og brannmannskapene konsentrerte seg om å slukke brannen i terrenget.

Det er innført totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs langs hele kysten denne uka på grunn av stor brannfare. (©NTB)

DIREKTE: Se Twitter-meldingene fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt under:

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

I et OBS-varsel for fredag og lørdag meldes det om svært stor grass-, lyng-, og skogbrannfare nord i Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Les det siste OBS-varselet fra Meteorologisk institutt her