RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skolebarna vil løse de voksnes søppelproblem


Elevene ved Sørkedalen skole synes tomme kaffekopper tar alt for mye plass i søpppelbøttene og har laget sitt forslag til en løsning.Legg merke til det artige ordspillet i navnevalget.
Elevene ved Sørkedalen skole synes tomme kaffekopper tar alt for mye plass i søpppelbøttene og har laget sitt forslag til en løsning.Legg merke til det artige ordspillet i navnevalget. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Denne enkle dingsen skal rydde opp i de brukte kaffekrusene.

OSLO (Nettavisen): Seks elever fra sjette- og syvendeklasse på Sørkedalen skole har funnet opp konseptet de kaller «Tom Krus». En innretning hvor du kan kaste tomme kaffekopper, uten at det tar for mye plass i søppelbøttene rundt om i byen.

Prosjektet er satt i gang i forbindelse med arrangementet First Lego League som er en kunnskapskonkurranse for barn i alderen 10 til 16 år.

Hensikten med arrangementet er å øke interessen for teknologi og vitenskap og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overfylte offentlige søppelkasser er et vanlig syn i Oslos gater.


- Tar så mye plass

Hver enkelte skole skal løse tre oppgaver med temaet Trash Trek hvor en av dem er relatert til gjenvinning/gjenbruk/smart produksjon.

- Kaffekoppene i Oslo sentrum tar så mye plass, det er så mye luft i den. Med «Tom Krus» som vi har laget blir koppene stablet oppå hverandre, forteller elevene til Nettavisen.

Det var etter å ha sett bilder av overfylte søppelbøtter i byen de fant på ideen. Prototypen er laget av isolasjonsrør, men elevene ser for seg at det endelige produktet kan lages i plast.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elina, Maria og Hanna, tre av de seks elevene, ved prototypen av «Tom Krus» som i helgen var plassert utenfor Blå i Oslo

- Vi vil gjerne ha dem på alle søppelkasser ute. Det hadde vært gøy om noen ville kjøpe ideen og lage den på ordentlig, sier elevene.

«Tom Krus» er navnet på oppfinnelsen laget av skoleelevene. Meningen er at du kaster selve koppen i en beholder og lokket i den andre.

Forsto hvordan det virket

Kontaktlærer Monika Wulfken forteller at prototypen ble testet ut på søndagsmarkedet på Blå i Oslo.

- Folk var utrolig positive, og de skjønte intuitivt at de skulle ta fra hverandre koppen og lokket og legge i hver sin beholder. Flere lurte på om dette var satt opp flere steder i byen, sier hun til Nettavisen.

I løpet av fem timer ble det kastet 41 tomme kaffekopper i den smarte løsningen.

- Jeg synes løsningen til elevene er veldig god, og den vil være relativt enkel å gjennomføre, sier Wulfken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere