To uker før valget gikk det hett for seg i en skoledebatt i Fredrikstad.

Frp-politiker Ole Martin Johansen opplevde at han fikk rasisme-stempelet av SVs stortingspolitiker Freddy André Øvstegård.

– Det var en helt vanlig skoledebatt, der partiene angriper hverandre litt frem og tilbake. I den forbindelsen tok Øvstegård ordet, og sa at han og SV ville «kaste rasistene ut av regjeringen», mens han pekte på meg, sier Ole Martin Johansen (Frp) til Demokraten.

- Vil alltid slå ned på hatretorikk

Nettavisen har snakket med Øvstegård, som beskriver at det utviklet seg en aggressiv stemning i salen etter Johansens (Frp) innlegg.

- Han nærmest ropte at innvandrere er kriminelle, ikke vil lære seg norsk og dermed bør kastes ut av landet. I salen satt det mange med minoritetsbakgrunn, som reagerte mye kraftigere enn meg.

- Det er alvorlig å kalle noen for rasister. Angrer du på ordlyden?

- Nei, jeg angrer ikke det spor på denne ordlyden, og kommer alltid til å slå ned på hatretorikk.

- Han gikk langt over streken

- Men du sier «kast rasistene ut av regjering». Mener du det sitter rasister i regjering, og hvem er de?

- Frps representant i debatten representerer regjeringen, og det går ikke an å snakke slik til unge mennesker! Dette var langt over streken, det er skikkelig ugreit, og mange i salen reagerte, forteller han.

SV-politikeren sier han ikke ser på Johansen som en rasist:

- Det sa jeg til ham etterpå, men som samfunn må vi spørre oss om det er å si fra - slik jeg mener jeg gjorde i dette tilfelle da Johansen gikk for langt - får mer oppmerksomhet enn selve innholdet.

Øvstegård forteller at han snakket med Johansen etterpå og at de ble enige om å dempe retorikken til de to neste debattene.

- Har ikke noe med rasisme å gjøre

Johansen avviser overfor Nettavisen at det han sa i debatten har noe med rasisme å gjøre:

- Jeg har på ingen måte sagt det som Freddy hevder, og jeg gjør det helt tydelig at alle innvandrerne som kommer til Norge, lærer seg norsk og blir integrert er velkommen til Norge. Jeg sier også at de kriminelle innvandrerne, som ødelegger for alle lovlydige innvandrerne, er de som ikke har noe her å gjøre.

Han synes ikke det er greit å bruke slike merkelapper:

- Jeg synes også det et grovt oppsiktsvekkende og jeg blir lei meg når jeg får sånne beskyldninger fra en stortingsrepresentant som burde visst bedre.

Unge Venstre-leder: Reagerte mest på Frp

Nettavisen har snakket med Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, som også satt i panelet.

Han kan ikke bekrefte rasismeutsagnet, men syntes utspill fra Frp-er Ole Martin Johansen var spesielt ille:

- Dette var en ganske grei debatt. Det jeg - og mange i salen - reagerte mest på, var Johansens innvandringsretorikk, sier Hansmark til Nettavisen.

- I salen satt mange med innvandringsbakgrunn, som kan ha opplevd dette problematisk og vondt, sier han.

Handlingsplan mot diskriminering

Antirasistisk senter definerer rasisme som å utsette noen for «usaklig forskjellsbehandling eller diskriminering basert på etnisk tilhørighet, nasjonalitet eller utseende knyttet til opprinnelse».

I forrige uke ble det kjent at regjeringen vil lage en nasjonal handlingsplan mot diskriminering av - og hat mot - muslimer.

Målet er å forebygge og hindre rasisme og diskriminering av muslimer og mot personer som antas å være muslimer.