*Nettavisen* Nyheter.

Skolene nettets tapere

Bare 40 prosent av datamaskinene i norske grunnskoler er tilkoblet bredbånd. Dermed gir vi vår fremste fremtidsressurs sløve redskap i undervisningen.

Norge bruker hvert år flere titalls milliarder kroner på å investere i fremtiden til de drøyt 600.000 elevene i grunnskolen.

Likevel er investeringene i datautstyr og internettlinjer altfor svak, og det er store forskjeller fra skole til skole.

En ny undersøkelse fra Abelia viser at bare fire av ti PC-er i grunnskolen er koblet til noe som med velvilje kan kalles for bredbånd. Resten er ikke på nett i det hele, eller hakker avgårde på avleggs tilkoblingsmetoder som ISDN og oppringt samband.

- Elevene kan ikke få fullt utbytte av internett dersom ikke kapasiteten blir høyere, sier Abelias leder, Paul Chaffey.

Det kanskje mest alvorlige er den store urettferdigheten i det offentlige tilbudet. I fylker som Rogaland, Hordaland og Oslo har nærmere 60 prosent av skolenes datamaskiner bredbånd - mens de aller fleste andre fylkene ligger godt nedpå 30-tallet. I «verstingfylket» Oppland er bare 23 prosent av skolemaskinene tilknyttet bredbånd.

I praksis betyr det at elevene i lederfylkene får en tidsmessig undervisning og kan bruke nettet som kilde i undervisningen, mens sinkene i praksis ikke kan høre radio, laste tyngre sider eller se web-TV.

I dag vil mange tusen privathjem ha bedre nettforbindeler enn svært mange skoler!

Abelias krav er en en PC med bredbånd i alle klasserom, og at skolene minimum får 10 megabits linjer til nettet.

Det er et meget moderat krav som ikke koster allverden i en tid hvor bredbåndsaktørene kaster tilbud etter folk. Og det vil sørge for et likt grunnskoletilbud over hele landet, noe som burde være en selvfølge!

Hva mener du? Kan elevene klare seg uten PC og raskt internett, eller burde det være en selvfølge? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.